Исках да направя нещо коледно и много ароматно. И знам, че Коледа мина, но тогава бях заета с направата на бисквитките, а сега вече съм готова и за споделяне на рецептата. Винаги може да си ги направите и без повод. Мисля, че с греяно вино с канела ще вървят идеално и още днес ще ги пробвам в тази комбинация. :) Хубаво е да си набавите пълнозърнести брашна, смлени на каменна мелничка. С другите не гарантирам същия резултат.
Продукти:
1 чаена чаша* пълнозърнесто брашно от лимец
2 чаени чаши* пълнозърнесто брашно от ръж
2 чаени лъжици джинджифил на прах
1 чаена лъжица канела
1/2 чаена лъжица индийско орехче
10 броя карамфилчета, смлени в кафемелачка
1 чаена лъжица бакпулвер
4 супени лъжици кафява захар и още малко за поръсване
3-4 супени лъжици мед
3 супени лъжици смлян лен
100 мл вода
1/2 чаена чаша шарлан, олио от гроздови семена или олио
щипка сол
ванилия
Едно уточнение за ванилията - тук не става дума за белите химически прахчета, наречени
ванилия, а за истинската ванилия - онези кафяви семенца, сгушили се във ваниловата пръчица. Преди време попаднах на ето тази рецепта за ванилова есенция и вече съм голям фен:
http://www.kulinarno-joana.com/2010/08/vanilla-essence/
В купа слагам лененото брашно и заливам с водата. Разбърквам и оставям да набъбне - това са нашите яйца. :) Отнема около 10 минути - тъкмо време да подготвя сухите съставки.
В друга купа смесвам двата вида брашна, подправките, захарта, солта и обърквам хубаво.
Към лена добавям меда, мазнината и разбърквам. Сухите съставки на малки порции добавям към течните с постоянно бъркане, а след като се сгъсти достатъчно, започвам да омесвам с ръка.
Правя топчета около орех, сплесквам и редя в тава, постлана със силиконова подложка. Поръсвам всяка бисквитка с кафява захар.
Пека в предварително загряна фурна на 180 градуса за 20 минути и цялата къща вече мирише на Коледа. Но Коледа може да е всеки ден. :)
*Аз самата винаги се чудя мярката „една чаена чаша“ колко точно е и днес реших да измеря моята за тази рецепта - една чаена чаша отговаря на 120г.
Продукти:
1 чаена чаша* пълнозърнесто брашно от лимец
2 чаени чаши* пълнозърнесто брашно от ръж
2 чаени лъжици джинджифил на прах
1 чаена лъжица канела
1/2 чаена лъжица индийско орехче
10 броя карамфилчета, смлени в кафемелачка
1 чаена лъжица бакпулвер
4 супени лъжици кафява захар и още малко за поръсване
3-4 супени лъжици мед
3 супени лъжици смлян лен
100 мл вода
1/2 чаена чаша шарлан, олио от гроздови семена или олио
щипка сол
ванилия
Едно уточнение за ванилията - тук не става дума за белите химически прахчета, наречени
ванилия, а за истинската ванилия - онези кафяви семенца, сгушили се във ваниловата пръчица. Преди време попаднах на ето тази рецепта за ванилова есенция и вече съм голям фен:
http://www.kulinarno-joana.com/2010/08/vanilla-essence/
В купа слагам лененото брашно и заливам с водата. Разбърквам и оставям да набъбне - това са нашите яйца. :) Отнема около 10 минути - тъкмо време да подготвя сухите съставки.
В друга купа смесвам двата вида брашна, подправките, захарта, солта и обърквам хубаво.
Към лена добавям меда, мазнината и разбърквам. Сухите съставки на малки порции добавям към течните с постоянно бъркане, а след като се сгъсти достатъчно, започвам да омесвам с ръка.
Правя топчета около орех, сплесквам и редя в тава, постлана със силиконова подложка. Поръсвам всяка бисквитка с кафява захар.
Пека в предварително загряна фурна на 180 градуса за 20 минути и цялата къща вече мирише на Коледа. Но Коледа може да е всеки ден. :)
*Аз самата винаги се чудя мярката „една чаена чаша“ колко точно е и днес реших да измеря моята за тази рецепта - една чаена чаша отговаря на 120г.
Коментари
Публикуване на коментар