Пропускане към основното съдържание

Джинджифилови Бисквитки с Карамфил

Исках да направя нещо коледно и много ароматно. И знам, че Коледа мина, но тогава бях заета с направата на бисквитките, а сега вече съм готова и за споделяне на рецептата. Винаги може да си ги направите и без повод. Мисля, че с греяно вино с канела ще вървят идеално и още днес ще ги пробвам в тази комбинация. :) Хубаво е да си набавите пълнозърнести брашна, смлени на каменна мелничка. С другите не гарантирам същия резултат.


Продукти:

1 чаена чаша* пълнозърнесто брашно от лимец
2 чаени чаши* пълнозърнесто брашно от ръж
2 чаени лъжици джинджифил на прах
1 чаена лъжица канела
1/2 чаена лъжица индийско орехче
10 броя карамфилчета, смлени в кафемелачка
1 чаена лъжица бакпулвер
4 супени лъжици кафява захар и още малко за поръсване
3-4 супени лъжици мед
3 супени лъжици смлян лен
100 мл вода
1/2 чаена чаша шарлан, олио от гроздови семена или олио
щипка сол

ванилия

Едно уточнение за ванилията - тук не става дума за белите химически прахчета, наречени
ванилия, а за истинската ванилия - онези кафяви семенца, сгушили се във ваниловата пръчица. Преди време попаднах на ето тази рецепта за ванилова есенция и вече съм голям фен:
http://www.kulinarno-joana.com/2010/08/vanilla-essence/


В купа слагам лененото брашно и заливам с водата. Разбърквам и оставям да набъбне - това са нашите яйца. :) Отнема около 10 минути - тъкмо време да подготвя сухите съставки.

В друга купа смесвам двата вида брашна, подправките, захарта, солта и обърквам хубаво.

Към лена добавям меда, мазнината и разбърквам. Сухите съставки на малки порции добавям към течните с постоянно бъркане, а след като се сгъсти достатъчно, започвам да омесвам с ръка.

Правя топчета около орех, сплесквам и редя в тава, постлана със силиконова подложка. Поръсвам всяка бисквитка с кафява захар.

Пека в предварително загряна фурна на 180 градуса за 20 минути и цялата къща вече мирише на Коледа. Но Коледа може да е всеки ден. :)










*Аз самата винаги се чудя мярката „една чаена чаша“ колко точно е и днес реших да измеря моята за тази рецепта - една чаена чаша отговаря на 120г.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Ядкови Курабии

Обичам да си правя ядково мляко и не обичам да си купувам такова. Предимството да си го направя е и че ми остава пулпа, с която да си направя най-ядковите курабии. Дори когато Сашко ги опита, единственият коментар беше: "Ммм, тук има ядки". Та какво ми трябва? Първо: необходимост от ядково мляко и остатъчен продукт. Продуктите са базови и винаги може да се заменят. Получих от 80 г накиснати бадеми 200 мл мляко - за смути или друго и 130 г пулпа - тя отива в курабиите :) Ще ми трябва още: 50 мл олио от гроздови семена 100 г мед 50 г пълнозърнесто брашно от лимец 1/2 чаена лъжичка бакпулвер щипка сол 1 супена лъжица ванилова есенция - може да си я направите сами 40 г нарязани орехови ядки 40 г кокосови стърготини 50 г суров слънчоглед 40 г стафиди В купа смесих пулпата, кокосовите стърготини, орехите, стафидите, бакпулвера и солта. В друга купа смесих олиото, меда и ванилията. Течните съставки изсипах при сухите и разбърках. Ако сместа е достатъчно суха, за да

Кисело мляко от Кашу

От известно време се опитвам да направя кисело мляко от кашу. След два неуспешни опита и половин килограм изхвърлени ядки, на третия път взе, че се получи. Оказа се много лесно и много вкусно. Необходими продукти: 200 г сурово кашу Сок от половин лимон 1 пакетче закваска за кисело мляко Вода Накиснах кашуто за 3 часа, изплакнах и сложих в каната на блендера. Добавих лимоновия сок и малко от водата и започнах да блендирам. Доливах водата много внимателно, до получаването на гъст крем, но без остатъчни парчета ядки. След като постигнах нужната консистенция, добавих закваската и разбърках с дървена бъркалка. Разлях ядковото мляко в малки бурканчета и оставих на топло за 12-16 часа. Ще разберете, че е станало, когато на повърхността се получат балончета. След това прибрах ядковото кисело мляко в хладилника. А ето и няколко идеи: Закуска - пресни плодове, ядково мляко и чия. Салата от моркови – настъргах 2 моркова и направих сос от ядковото м

Банички с Леща

Обичам леща във всякакви вариации - на супичка, салата, кюфтенца, а сега и в банички. От Маги Пашова научих нещо много полезно за бобовите култури, а то е как да ги консервирам за 2 седмици в хладилника и винаги да имам подръка. Варя по-голямо количество, слагам в буркан, доливам с филтрирана вода, 2 супени лъжици оцет и 1 чаена лъжица морска сол и по този начин съхранявам. А сега да се върна на вкусните банички. Продукти: 1 пакет кори за баница - ползвам едни „Одрински кори“ - по-дебели са. Предполагам, ще стане и с други, но тогава ще се слагат по 2 или 3 наведнъж. 2 моркова 1 червена чушка 1 стрък праз лук шепа белен слънчоглед 1-2 супени лъжици сусамов тахан 1 чаша сварена леща 4-5 супени лъжици растителна мазнина и още малко за самите кори 1-2 шепи овесени ядки, за да попият влагата. 3 супени лъжици домашна лютеница сол, чубрица В купата на блендера слагам изчистените и нарязани на парчета праз, моркови и чушка и накълцвам на малки парчета. Прехвърлям зеленчуците в купа, добавям