Пропускане към основното съдържание

Ядкови Курабии

Обичам да си правя ядково мляко и не обичам да си купувам такова. Предимството да си го направя е и че ми остава пулпа, с която да си направя най-ядковите курабии. Дори когато Сашко ги опита, единственият коментар беше: "Ммм, тук има ядки". Та какво ми трябва? Първо: необходимост от ядково мляко и остатъчен продукт. Продуктите са базови и винаги може да се заменят.

Получих от 80 г накиснати бадеми 200 мл мляко - за смути или друго и 130 г пулпа - тя отива в курабиите :)

Ще ми трябва още:

50 мл олио от гроздови семена

100 г мед


50 г пълнозърнесто брашно от лимец


1/2 чаена лъжичка бакпулвер


щипка сол


1 супена лъжица ванилова есенция - може да си я направите сами


40 г нарязани орехови ядки


40 г кокосови стърготини


50 г суров слънчоглед


40 г стафиди


В купа смесих пулпата, кокосовите стърготини, орехите, стафидите, бакпулвера и солта. В друга купа смесих олиото, меда и ванилията. Течните съставки изсипах при сухите и разбърках. Ако сместа е достатъчно суха, за да се оформят курабийки, може да се пропусне брашното от лимец. На мен ми беше по-водно и добавих. След това оформих бисквитки с желаната големина.

Загрях фурната на 180 градуса и пекох 20 минути. Още при печенето курабийките задействат своя чар, защото ароматът им е невероятен. :)








А аз се залавям за нова доза курабии, че този месец си имаме много рожденици. :)





Коментари

  1. Зравейте,тъкмо се чудех какво да правя пулпата от бадемовото ми мляко :) само не разбрах - млякото не влиза в употреба,а само пулпата...така ли?

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте! Да, само пулпата се употребява в тези курабии.

    ОтговорИзтриване
  3. Не разбрах само - ядковото мляко използва ли се или само пулпата?

    ОтговорИзтриване
  4. Направих лека корекция на рецептата, надям се да става по-ясно :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Кисело мляко от Кашу

От известно време се опитвам да направя кисело мляко от кашу. След два неуспешни опита и половин килограм изхвърлени ядки, на третия път взе, че се получи. Оказа се много лесно и много вкусно. Необходими продукти: 200 г сурово кашу Сок от половин лимон 1 пакетче закваска за кисело мляко Вода Накиснах кашуто за 3 часа, изплакнах и сложих в каната на блендера. Добавих лимоновия сок и малко от водата и започнах да блендирам. Доливах водата много внимателно, до получаването на гъст крем, но без остатъчни парчета ядки. След като постигнах нужната консистенция, добавих закваската и разбърках с дървена бъркалка. Разлях ядковото мляко в малки бурканчета и оставих на топло за 12-16 часа. Ще разберете, че е станало, когато на повърхността се получат балончета. След това прибрах ядковото кисело мляко в хладилника. А ето и няколко идеи: Закуска - пресни плодове, ядково мляко и чия. Салата от моркови – настъргах 2 моркова и направих сос от ядковото м

Банички с Леща

Обичам леща във всякакви вариации - на супичка, салата, кюфтенца, а сега и в банички. От Маги Пашова научих нещо много полезно за бобовите култури, а то е как да ги консервирам за 2 седмици в хладилника и винаги да имам подръка. Варя по-голямо количество, слагам в буркан, доливам с филтрирана вода, 2 супени лъжици оцет и 1 чаена лъжица морска сол и по този начин съхранявам. А сега да се върна на вкусните банички. Продукти: 1 пакет кори за баница - ползвам едни „Одрински кори“ - по-дебели са. Предполагам, ще стане и с други, но тогава ще се слагат по 2 или 3 наведнъж. 2 моркова 1 червена чушка 1 стрък праз лук шепа белен слънчоглед 1-2 супени лъжици сусамов тахан 1 чаша сварена леща 4-5 супени лъжици растителна мазнина и още малко за самите кори 1-2 шепи овесени ядки, за да попият влагата. 3 супени лъжици домашна лютеница сол, чубрица В купата на блендера слагам изчистените и нарязани на парчета праз, моркови и чушка и накълцвам на малки парчета. Прехвърлям зеленчуците в купа, добавям