Пропускане към основното съдържание

Ядкови Курабии

Обичам да си правя ядково мляко и не обичам да си купувам такова. Предимството да си го направя е и че ми остава пулпа, с която да си направя най-ядковите курабии. Дори когато Сашко ги опита, единственият коментар беше: "Ммм, тук има ядки". Та какво ми трябва? Първо: необходимост от ядково мляко и остатъчен продукт. Продуктите са базови и винаги може да се заменят.

Получих от 80 г накиснати бадеми 200 мл мляко - за смути или друго и 130 г пулпа - тя отива в курабиите :)

Ще ми трябва още:

50 мл олио от гроздови семена

100 г мед


50 г пълнозърнесто брашно от лимец


1/2 чаена лъжичка бакпулвер


щипка сол


1 супена лъжица ванилова есенция - може да си я направите сами


40 г нарязани орехови ядки


40 г кокосови стърготини


50 г суров слънчоглед


40 г стафиди


В купа смесих пулпата, кокосовите стърготини, орехите, стафидите, бакпулвера и солта. В друга купа смесих олиото, меда и ванилията. Течните съставки изсипах при сухите и разбърках. Ако сместа е достатъчно суха, за да се оформят курабийки, може да се пропусне брашното от лимец. На мен ми беше по-водно и добавих. След това оформих бисквитки с желаната големина.

Загрях фурната на 180 градуса и пекох 20 минути. Още при печенето курабийките задействат своя чар, защото ароматът им е невероятен. :)








А аз се залавям за нова доза курабии, че този месец си имаме много рожденици. :)





Коментари

  1. Зравейте,тъкмо се чудех какво да правя пулпата от бадемовото ми мляко :) само не разбрах - млякото не влиза в употреба,а само пулпата...така ли?

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте! Да, само пулпата се употребява в тези курабии.

    ОтговорИзтриване
  3. Не разбрах само - ядковото мляко използва ли се или само пулпата?

    ОтговорИзтриване
  4. Направих лека корекция на рецептата, надям се да става по-ясно :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Перашки или как да боядисаме яйца с естествени оцветители

Наближава Великден и както традицията повелява, преди Великден боядисваме яйца. От няколко години го правя с естествени оцветители. И да, в интернет е пълно с информация как се прави, но мога да кажа, че първите 2 години резултатите бяха незадоволителни. Миналата година за първи път успях да боядисам яйцата в цветове, които задоволиха очакванията ми. И сега ще ви разкажа как. Трябва ни куркума за жълто, червено зеле за сини, корен от брош за червено, обелки (люспи) от лук за кафяво. Почиствам и измивам внимателно яйцата. Ползвам домашни яйца, така че цвета на черупката е различен. Някой от яйцата увивам в парче чорпогащник и листенце за украса. Подбирам по-светлите да оцветя в жълто. В различни тенджери поставям по 5-6 яйца с вода и съответния оцветител, т.е. за синьото слагам яйцата, зелето (около половин зелка), доливам с вода и варя 3-4 минути. След като махна от котлона, оставям яйцата да престоят във водата още 2 часа. За жълтото слагам яйцата, 2-3 супени лъжици куркума на п...

Papas arrugadas или набръчкани картофи

След едно пътуване до Канарските острови и посещение на местни кръчми аз се влюбих в тези картофи. Не че има нещо сложно в приготвянето, но поляти с mojo verde и mojo rojo, са просто фантастични. И така, ще заменя канарските картофи, отглеждани във вулканична почва, с наши си дребни картофчета. :) А след като направя двата соса, мога да си ги хапвам и намазани на препечена филия хляб. Продукти: 1кг картофи шепа морска сол вода Mojo verde 4 скилидки чесън 1 връзка пресен кориандър, а аз ще заменя с магданоз 1 зелена чушка 1 чаена лъжичка кимион 120 мл зехтин 30 мл винен оцет сол Mojo rojo 6 скилидки чесън 1 червена чушка 2 сушени чушлета, аз ще заменя с половин сушена чушка 1 чаена лъжичка кимион 1 супена лъжица червен пипер 20 мл винен оцет 120 мл зехтин сол Измивам картофите много добре и без да ги беля ги слагам в тенджера. Доливам студена вода - толкова, че да не ги покрива изцяло, но не повече. Добавям морската сол и оставям да заврят ...