Наближава Великден и както традицията повелява, преди Великден боядисваме яйца. От няколко години го правя с естествени оцветители. И да, в интернет е пълно с информация как се прави, но мога да кажа, че първите 2 години резултатите бяха незадоволителни. Миналата година за първи път успях да боядисам яйцата в цветове, които задоволиха очакванията ми. И сега ще ви разкажа как.
Трябва ни куркума за жълто, червено зеле за сини, корен от брош за червено, обелки (люспи) от лук за кафяво.
Почиствам и измивам внимателно яйцата. Ползвам домашни яйца, така че цвета на черупката е различен. Някой от яйцата увивам в парче чорпогащник и листенце за украса. Подбирам по-светлите да оцветя в жълто.
В различни тенджери поставям по 5-6 яйца с вода и съответния оцветител, т.е. за синьото слагам яйцата, зелето (около половин зелка), доливам с вода и варя 3-4 минути. След като махна от котлона, оставям яйцата да престоят във водата още 2 часа. За жълтото слагам яйцата, 2-3 супени лъжици куркума на прах и доливам вода, колкото да покрие яйцата. С броша по същия начин - 5-6 яйца, 2-3 супени лъжици от корена и доливам вода, колкото да покрие яйцата. Лучените люспи, около 2 шепи с 5-6 яйца, доливаме вода и варя. Може да ви се стори дълъг и бавен процес, но не е така. Сварявате яйцата и излизате на разходка, и след като се приберете, берете плодовете на шарените яйца.
Зеления цвят получих след като някои жълти яйца потопих за кратко при сините - тук на помощ се притече цветознание, за което благодаря на учителя си по рисуване.
Тази година ще пробвам да направя зелени със спирулина.
Опитайте и вие и ще видите колко е забавно а след това ще се радвам да споделите и вашите шедьоври :)
Трябва ни куркума за жълто, червено зеле за сини, корен от брош за червено, обелки (люспи) от лук за кафяво.
Почиствам и измивам внимателно яйцата. Ползвам домашни яйца, така че цвета на черупката е различен. Някой от яйцата увивам в парче чорпогащник и листенце за украса. Подбирам по-светлите да оцветя в жълто.
В различни тенджери поставям по 5-6 яйца с вода и съответния оцветител, т.е. за синьото слагам яйцата, зелето (около половин зелка), доливам с вода и варя 3-4 минути. След като махна от котлона, оставям яйцата да престоят във водата още 2 часа. За жълтото слагам яйцата, 2-3 супени лъжици куркума на прах и доливам вода, колкото да покрие яйцата. С броша по същия начин - 5-6 яйца, 2-3 супени лъжици от корена и доливам вода, колкото да покрие яйцата. Лучените люспи, около 2 шепи с 5-6 яйца, доливаме вода и варя. Може да ви се стори дълъг и бавен процес, но не е така. Сварявате яйцата и излизате на разходка, и след като се приберете, берете плодовете на шарените яйца.
Зеления цвят получих след като някои жълти яйца потопих за кратко при сините - тук на помощ се притече цветознание, за което благодаря на учителя си по рисуване.
Тази година ще пробвам да направя зелени със спирулина.
Опитайте и вие и ще видите колко е забавно а след това ще се радвам да споделите и вашите шедьоври :)
Коментари
Публикуване на коментар