Пропускане към основното съдържание

Торта a la limonade

Този път бях вдъхновена от любимата си лятна напитка - домашна лимонада. Обичам свежестта на мента, аромата на лимон, сладостта на мед, но и екзотиката на джинджифил. Ето така се появи Тя - лимоново-ментовата торта. И най-много ми харесва зеленото ѝ покривало. Обичам зеленото във всякакви форми!

Нужните продукти

За блата:

130 г сурови бадеми

2 супени лъжици сурово какао

10-12 броя фурми




За лимоновия крем:

220 г кашу - накиснато предварително за 2 часа

сока и кората от 1 лайм

3 супени лъжици мед (или по собствен вкус)

1 супена лъжица макови семена

1 чаена лъжица агар-агар




За зеленото покривало :)

сока от един голям лимон или 2 по-малки

листата от 3-4 стръка мента

2-3 супени лъжици мед

1 чаена лъжица агар-агар



За приготвянето на блата слагам бадемите в купата на кухненския робот и блендирам до трохи. Добавям какаото и фурмите и продължавам до получаването на тесто. Оформям основата във форма с махащи се стени.

За приготвянето на лимоновия крем слагам накиснатото кашу в купата на блендера заедно с лимоновия сок и блендирам. Предварително съм разтворила една чаена лъжичка агар-агар в 50 мл вода. Добавям от водата с агара до получаването на кремообразна консистенция. Добавям меда, лимоновата кора и маковите семена и разбърквам за кратко крема. След пълна готовност изсипвам върху готовия блат и прибирам в хладилника.

След като хубаво стегне лимоновият крем, се заемам със зеленото покривало. В купата на блендера слагам лимоновия сок, ментата и меда и блендирам (същото като домашната лимонада). Предварително разтворения агар-агар във вода добавям към лимоново-ментовата смес и отново блендирам. Изчаквам известно време да започне сместа да се стяга, но наблюдавам непрекъснато, да не се стегне съвсем. Изсипвам върху лимоновия крем, заглаждам хубаво и прибирам в хладилника поне за 12 часа.


  След като махнах ринга на тортата, прецених, че няма нужда от допълнителна украса. Беше си красива и така :) Свежа, зелена и лятна :)

Коментари

Популярни публикации от този блог

Ядкови Курабии

Обичам да си правя ядково мляко и не обичам да си купувам такова. Предимството да си го направя е и че ми остава пулпа, с която да си направя най-ядковите курабии. Дори когато Сашко ги опита, единственият коментар беше: "Ммм, тук има ядки". Та какво ми трябва? Първо: необходимост от ядково мляко и остатъчен продукт. Продуктите са базови и винаги може да се заменят. Получих от 80 г накиснати бадеми 200 мл мляко - за смути или друго и 130 г пулпа - тя отива в курабиите :) Ще ми трябва още: 50 мл олио от гроздови семена 100 г мед 50 г пълнозърнесто брашно от лимец 1/2 чаена лъжичка бакпулвер щипка сол 1 супена лъжица ванилова есенция - може да си я направите сами 40 г нарязани орехови ядки 40 г кокосови стърготини 50 г суров слънчоглед 40 г стафиди В купа смесих пулпата, кокосовите стърготини, орехите, стафидите, бакпулвера и солта. В друга купа смесих олиото, меда и ванилията. Течните съставки изсипах при сухите и разбърках. Ако сместа е достатъчно суха, за да

Кисело мляко от Кашу

От известно време се опитвам да направя кисело мляко от кашу. След два неуспешни опита и половин килограм изхвърлени ядки, на третия път взе, че се получи. Оказа се много лесно и много вкусно. Необходими продукти: 200 г сурово кашу Сок от половин лимон 1 пакетче закваска за кисело мляко Вода Накиснах кашуто за 3 часа, изплакнах и сложих в каната на блендера. Добавих лимоновия сок и малко от водата и започнах да блендирам. Доливах водата много внимателно, до получаването на гъст крем, но без остатъчни парчета ядки. След като постигнах нужната консистенция, добавих закваската и разбърках с дървена бъркалка. Разлях ядковото мляко в малки бурканчета и оставих на топло за 12-16 часа. Ще разберете, че е станало, когато на повърхността се получат балончета. След това прибрах ядковото кисело мляко в хладилника. А ето и няколко идеи: Закуска - пресни плодове, ядково мляко и чия. Салата от моркови – настъргах 2 моркова и направих сос от ядковото м

Банички с Леща

Обичам леща във всякакви вариации - на супичка, салата, кюфтенца, а сега и в банички. От Маги Пашова научих нещо много полезно за бобовите култури, а то е как да ги консервирам за 2 седмици в хладилника и винаги да имам подръка. Варя по-голямо количество, слагам в буркан, доливам с филтрирана вода, 2 супени лъжици оцет и 1 чаена лъжица морска сол и по този начин съхранявам. А сега да се върна на вкусните банички. Продукти: 1 пакет кори за баница - ползвам едни „Одрински кори“ - по-дебели са. Предполагам, ще стане и с други, но тогава ще се слагат по 2 или 3 наведнъж. 2 моркова 1 червена чушка 1 стрък праз лук шепа белен слънчоглед 1-2 супени лъжици сусамов тахан 1 чаша сварена леща 4-5 супени лъжици растителна мазнина и още малко за самите кори 1-2 шепи овесени ядки, за да попият влагата. 3 супени лъжици домашна лютеница сол, чубрица В купата на блендера слагам изчистените и нарязани на парчета праз, моркови и чушка и накълцвам на малки парчета. Прехвърлям зеленчуците в купа, добавям