Този път бях вдъхновена от любимата си лятна напитка - домашна лимонада. Обичам свежестта на мента, аромата на лимон, сладостта на мед, но и екзотиката на джинджифил. Ето така се появи Тя - лимоново-ментовата торта. И най-много ми харесва зеленото ѝ покривало. Обичам зеленото във всякакви форми!
Нужните продукти
За блата:
130 г сурови бадеми
2 супени лъжици сурово какао
10-12 броя фурми
За лимоновия крем:
220 г кашу - накиснато предварително за 2 часа
сока и кората от 1 лайм
3 супени лъжици мед (или по собствен вкус)
1 супена лъжица макови семена
1 чаена лъжица агар-агар
За зеленото покривало :)
сока от един голям лимон или 2 по-малки
листата от 3-4 стръка мента
2-3 супени лъжици мед
1 чаена лъжица агар-агар
За приготвянето на блата слагам бадемите в купата на кухненския робот и блендирам до трохи. Добавям какаото и фурмите и продължавам до получаването на тесто. Оформям основата във форма с махащи се стени.
За приготвянето на лимоновия крем слагам накиснатото кашу в купата на блендера заедно с лимоновия сок и блендирам. Предварително съм разтворила една чаена лъжичка агар-агар в 50 мл вода. Добавям от водата с агара до получаването на кремообразна консистенция. Добавям меда, лимоновата кора и маковите семена и разбърквам за кратко крема. След пълна готовност изсипвам върху готовия блат и прибирам в хладилника.
След като хубаво стегне лимоновият крем, се заемам със зеленото покривало. В купата на блендера слагам лимоновия сок, ментата и меда и блендирам (същото като домашната лимонада). Предварително разтворения агар-агар във вода добавям към лимоново-ментовата смес и отново блендирам. Изчаквам известно време да започне сместа да се стяга, но наблюдавам непрекъснато, да не се стегне съвсем. Изсипвам върху лимоновия крем, заглаждам хубаво и прибирам в хладилника поне за 12 часа.
Нужните продукти
За блата:
130 г сурови бадеми
2 супени лъжици сурово какао
10-12 броя фурми
За лимоновия крем:
220 г кашу - накиснато предварително за 2 часа
сока и кората от 1 лайм
3 супени лъжици мед (или по собствен вкус)
1 супена лъжица макови семена
1 чаена лъжица агар-агар
За зеленото покривало :)
сока от един голям лимон или 2 по-малки
листата от 3-4 стръка мента
2-3 супени лъжици мед
1 чаена лъжица агар-агар
За приготвянето на блата слагам бадемите в купата на кухненския робот и блендирам до трохи. Добавям какаото и фурмите и продължавам до получаването на тесто. Оформям основата във форма с махащи се стени.
За приготвянето на лимоновия крем слагам накиснатото кашу в купата на блендера заедно с лимоновия сок и блендирам. Предварително съм разтворила една чаена лъжичка агар-агар в 50 мл вода. Добавям от водата с агара до получаването на кремообразна консистенция. Добавям меда, лимоновата кора и маковите семена и разбърквам за кратко крема. След пълна готовност изсипвам върху готовия блат и прибирам в хладилника.
След като хубаво стегне лимоновият крем, се заемам със зеленото покривало. В купата на блендера слагам лимоновия сок, ментата и меда и блендирам (същото като домашната лимонада). Предварително разтворения агар-агар във вода добавям към лимоново-ментовата смес и отново блендирам. Изчаквам известно време да започне сместа да се стяга, но наблюдавам непрекъснато, да не се стегне съвсем. Изсипвам върху лимоновия крем, заглаждам хубаво и прибирам в хладилника поне за 12 часа.
След като махнах ринга на тортата, прецених, че няма нужда от
допълнителна украса. Беше си красива и така :) Свежа, зелена и лятна :)
Коментари
Публикуване на коментар