Тортите с печени блатове не са ми сила, но това не пречи да опитвам. И тъй като от доста време се каня да направя кокосова сметана, а от нея сътворих и вкусен крем, до направата на торта останаха още няколко стъпки. За блатовете ползвах рецептата на Кокосови Курабии, с единствената разлика, че добавих още 200 мл кокосово мляко! Изпекох 3 отделни блата, а след това сглобяването беше истинско удоволствие.
Ето и какво ми трябваше:
1 чаена чаша пълнозърнесто брашно от спелта (100 г)
1 чаена чаша фини овесени ядки (100 г)
1.5 чаена чаша кокосови стърготини (100 г)
1 чаена лъжичка бакпулвер
4 супени лъжици кафява захар
3 супени лъжици ленено брашно
100 мл вода
3-4 супени лъжици мед
1/2 чаена чаша растителна мазнина (50 мл)
щипка сол
1 кенче кокосово мляко - оставено в хладилника за поне 12 часа
6 супени лъжици кокосова захар
около 150 г сварена тиква и още малко, ако и вие искате украсата да е с тиквени цветчета :)
След като кокосовото мляко е престояло в хладилника, внимателно изваждам втвърдената сметана, което е някъде половината количество, и разбивам с миксера. Добавям кокосовата захар и разбивам отново. След това на порции добавям и варената тиква. Ако прецените, че не ви е достатъчно сладко, добавете още малко захар. На мен така ми хареса.
В по-голяма купа слагам лененото брашно с водата. В друга купа слагам брашното, кокоса и овесените ядки. Обърквам хубаво и добавям бакпулвера, захарта и щипка сол.
След като са минали около десетина минути, време достатъчно лененото брашно да набъбне, добавям мазнината и меда и разбърквам хубаво. Ето тук добавям и останалото количество кокосово мляко.
Започвам на малки порции да сипвам от сухата смес при течната, като бъркам непрекъснато. Получава се меко тесто, от което правя 3 отделни блата с 18 см диаметър.
Пека в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути всеки блат.
След като изстинат хубаво блатовете, сглобявам тортата - блат, а след това крем и така докато се получи торта.
Украсата е по желание, както ви дойде. На мен едно оранжево кремче ми се върза точно на място - варена тиква и кокосово масло. Ползвах и новия си шприц и останах много доволна :)
Ето и какво ми трябваше:
1 чаена чаша пълнозърнесто брашно от спелта (100 г)
1 чаена чаша фини овесени ядки (100 г)
1.5 чаена чаша кокосови стърготини (100 г)
1 чаена лъжичка бакпулвер
4 супени лъжици кафява захар
3 супени лъжици ленено брашно
100 мл вода
3-4 супени лъжици мед
1/2 чаена чаша растителна мазнина (50 мл)
щипка сол
1 кенче кокосово мляко - оставено в хладилника за поне 12 часа
6 супени лъжици кокосова захар
около 150 г сварена тиква и още малко, ако и вие искате украсата да е с тиквени цветчета :)
След като кокосовото мляко е престояло в хладилника, внимателно изваждам втвърдената сметана, което е някъде половината количество, и разбивам с миксера. Добавям кокосовата захар и разбивам отново. След това на порции добавям и варената тиква. Ако прецените, че не ви е достатъчно сладко, добавете още малко захар. На мен така ми хареса.
В по-голяма купа слагам лененото брашно с водата. В друга купа слагам брашното, кокоса и овесените ядки. Обърквам хубаво и добавям бакпулвера, захарта и щипка сол.
След като са минали около десетина минути, време достатъчно лененото брашно да набъбне, добавям мазнината и меда и разбърквам хубаво. Ето тук добавям и останалото количество кокосово мляко.
Започвам на малки порции да сипвам от сухата смес при течната, като бъркам непрекъснато. Получава се меко тесто, от което правя 3 отделни блата с 18 см диаметър.
Пека в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути всеки блат.
След като изстинат хубаво блатовете, сглобявам тортата - блат, а след това крем и така докато се получи торта.
Украсата е по желание, както ви дойде. На мен едно оранжево кремче ми се върза точно на място - варена тиква и кокосово масло. Ползвах и новия си шприц и останах много доволна :)
Коментари
Публикуване на коментар