Пропускане към основното съдържание

Смути или Шейк

Когато преди 4-5 години открих смутито като алтернатива за закуска, останах много доволна. Лесно се приготвя, лесно се "хапва" и държи сито дълго време. И дори в дните, в които сутрин нямам време и бързам с колелото за работа, харесвам закуската в движение.

Чувала съм много против използването на думата "смути" - донякъде свързано с незнание по въпроса "що е то", но на мен ми харесва и сега ще видите защо. Има 3 основни съставки за приготвянето на смути:
кремообразна - тази, която дава плътност на смутито - това може да са банани, праскови, авокадо;
течна - тази, която разрежда - вода, кисело мляко, прясно изцеден сок, ядково мляко;
ароматна - канела, ванилия, мед или друг ароматен плод.

Разнообразието от рецепти е голямо, а методът за приготвяне е много лесен - слагам всички съставки в каната на блендера и пускам за 1-2 минути.

Ще напиша няколко рецепти, които съм си приготвяла и съм останала доволна от резултата. Има и авторски попадения, както и такива, записани на хвърчащи листчета, затова предварително се извинявам, ако не посочвам източника. Просто не си спомням! :)

Банан и Джинджифил 

1 банан
2-3 см пресен джинджифил
мед
кисело мляко, по възможност домашно - може и да се пропусне
вода





Банан и Авокадо 


1 банан
1/2 авокадо
2 шепи спанак
2 чаши ядково мляко
ленено семе 


Банан и Канела 

1 банан
кисело мляко - и пак домашно
мед
канела



Смути за бременни и не само! (Надя Петрова) 

1 чаена лъжица хранителна мая
кисело мляко
1-2 чаени лъжици меласа
сока от една ябълка
1 банан
1 чаена лъжица лен


Смути с мента, ябълка и банан 

1 сладка ябълка
1 банан
1 чаена лъжица прясна мента
вода


Авокадо смути 

1 брой авокадо
1/2 краставица
няколко стръка пресен босилек
сока от 1 лимон
вода


Какао и джинджифил (http://vanillka.com/) 

1 банан
10 пресни фурми
2 малки ябълки
2-3 см корен джинджифил
80 г суров белен слънчоглед
2 чаени лъжици сурово какао
вода


Смути Праскова 

1-2 добре узрели праскови
кисело мляко
мед
1-2 супени лъжици лен 

вода

Зелено Смути
 

1 банан
1/2 връзка магданоз
шепа пресен спанак
вода






Любима комбинация, върху която да се надгражда, е банан+джинджифил или банан+магданоз.


Ето и нещо от тази сутрин:


Ананас и чия

Пресен ананас - освен вкусен, той е и много полезен
2 супени лъжици чия
3-4 пресни фурми
ядково мляко 

Ядкото мляко си го правя на момента - накисвам ядки от предната вечер и сутринта блендирам с филтрирана вода. Не прецеждам, а ползвам заедно с пулпата, така смутито става по-гъсто и хранително.

След като съм направила ядковото мляко, слагам останалите продукти, блендирам и закуската е готова :)

Както обещах, списъка расте. Една любима лятна комбинация:

Диня и Банан

2 резена диня без семките
1 банан
връзка магданоз





















Пъпеш и Мента

Изчистен и нарязан на кубчета пъпеш
шепа прясна мента
1 лъжица мед
половин чаша вода




















Ще се радвам и вие да допълвате списъка и наздраве!



Коментари

Популярни публикации от този блог

Ядкови Курабии

Обичам да си правя ядково мляко и не обичам да си купувам такова. Предимството да си го направя е и че ми остава пулпа, с която да си направя най-ядковите курабии. Дори когато Сашко ги опита, единственият коментар беше: "Ммм, тук има ядки". Та какво ми трябва? Първо: необходимост от ядково мляко и остатъчен продукт. Продуктите са базови и винаги може да се заменят. Получих от 80 г накиснати бадеми 200 мл мляко - за смути или друго и 130 г пулпа - тя отива в курабиите :) Ще ми трябва още: 50 мл олио от гроздови семена 100 г мед 50 г пълнозърнесто брашно от лимец 1/2 чаена лъжичка бакпулвер щипка сол 1 супена лъжица ванилова есенция - може да си я направите сами 40 г нарязани орехови ядки 40 г кокосови стърготини 50 г суров слънчоглед 40 г стафиди В купа смесих пулпата, кокосовите стърготини, орехите, стафидите, бакпулвера и солта. В друга купа смесих олиото, меда и ванилията. Течните съставки изсипах при сухите и разбърках. Ако сместа е достатъчно суха, за да

Кисело мляко от Кашу

От известно време се опитвам да направя кисело мляко от кашу. След два неуспешни опита и половин килограм изхвърлени ядки, на третия път взе, че се получи. Оказа се много лесно и много вкусно. Необходими продукти: 200 г сурово кашу Сок от половин лимон 1 пакетче закваска за кисело мляко Вода Накиснах кашуто за 3 часа, изплакнах и сложих в каната на блендера. Добавих лимоновия сок и малко от водата и започнах да блендирам. Доливах водата много внимателно, до получаването на гъст крем, но без остатъчни парчета ядки. След като постигнах нужната консистенция, добавих закваската и разбърках с дървена бъркалка. Разлях ядковото мляко в малки бурканчета и оставих на топло за 12-16 часа. Ще разберете, че е станало, когато на повърхността се получат балончета. След това прибрах ядковото кисело мляко в хладилника. А ето и няколко идеи: Закуска - пресни плодове, ядково мляко и чия. Салата от моркови – настъргах 2 моркова и направих сос от ядковото м

Банички с Леща

Обичам леща във всякакви вариации - на супичка, салата, кюфтенца, а сега и в банички. От Маги Пашова научих нещо много полезно за бобовите култури, а то е как да ги консервирам за 2 седмици в хладилника и винаги да имам подръка. Варя по-голямо количество, слагам в буркан, доливам с филтрирана вода, 2 супени лъжици оцет и 1 чаена лъжица морска сол и по този начин съхранявам. А сега да се върна на вкусните банички. Продукти: 1 пакет кори за баница - ползвам едни „Одрински кори“ - по-дебели са. Предполагам, ще стане и с други, но тогава ще се слагат по 2 или 3 наведнъж. 2 моркова 1 червена чушка 1 стрък праз лук шепа белен слънчоглед 1-2 супени лъжици сусамов тахан 1 чаша сварена леща 4-5 супени лъжици растителна мазнина и още малко за самите кори 1-2 шепи овесени ядки, за да попият влагата. 3 супени лъжици домашна лютеница сол, чубрица В купата на блендера слагам изчистените и нарязани на парчета праз, моркови и чушка и накълцвам на малки парчета. Прехвърлям зеленчуците в купа, добавям