Пропускане към основното съдържание

Елфско хлебче, ама не точно!

Признавам си, бях вдъхновена от Елфското хлебче на „Слънце и Луна“ - толкова хармонично и самодостатъчно на вкус. Винаги, когато минавам от там, си взимам едно за изпът. Опитах се да направя нещо подобно, но не точно. Да запретваме ръкави!

Продукти:

170г пълнозърнесто брашно от спелта
40г белен слънчоглед
40г ленено семе
1 чаена лъжици риган
1 чаена лъжичка сол
1 чаени лъжички бакпулвер
5 супени лъжици мазнина
100 мл вода
1 супена лъжичка мед


В голяма купа слагам брашното, семената и подправките - обърквам хубаво. В друга купа смесвам мазнината, водата и меда. Тук винаги се колебая - сухите при мокрите или обратно. И в крайна сметка слагам мокрите при сухите съставки. :) Получава се доста странно на структура тесто - предполагам от лена, но и доста лесно за работа. Оформям кръгли хлебчета, леко ги сплесквам и редя върху силиконова подложка или хартия за печене.

Пека в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20-25 минути.







Надявам се и на вас да ви харесат колкото на мен! :)

Коментари

  1. Наистина безумно вкусно!
    Ползвах лимец, понеже нямах спелта. И половината количество риган замених с мащерка.
    Мняммм! Много благодаря за рецептата :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) и на мен ми е едно от любимите хлебчета, радвам се че и на теб ти харесва!

      Изтриване
  2. Понеже ми липсваше структурата на елфското хлебче, вместо с брашно, го направих с накиснати, сварени и пасирани зърна спелта, и мога да кажа, че още повече заприлича!
    И освен това добавих джоджен, който надуших, докато изследвах състава на оригиналното :)))

    ОтговорИзтриване
  3. Ооо задължително ще се пробва и този вариант :) Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  4. Най-вкусните... По-вкусни и от тези в Слънце и Луна! Браво Иве!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Перашки или как да боядисаме яйца с естествени оцветители

Наближава Великден и както традицията повелява, преди Великден боядисваме яйца. От няколко години го правя с естествени оцветители. И да, в интернет е пълно с информация как се прави, но мога да кажа, че първите 2 години резултатите бяха незадоволителни. Миналата година за първи път успях да боядисам яйцата в цветове, които задоволиха очакванията ми. И сега ще ви разкажа как. Трябва ни куркума за жълто, червено зеле за сини, корен от брош за червено, обелки (люспи) от лук за кафяво. Почиствам и измивам внимателно яйцата. Ползвам домашни яйца, така че цвета на черупката е различен. Някой от яйцата увивам в парче чорпогащник и листенце за украса. Подбирам по-светлите да оцветя в жълто. В различни тенджери поставям по 5-6 яйца с вода и съответния оцветител, т.е. за синьото слагам яйцата, зелето (около половин зелка), доливам с вода и варя 3-4 минути. След като махна от котлона, оставям яйцата да престоят във водата още 2 часа. За жълтото слагам яйцата, 2-3 супени лъжици куркума на п...

Ядкови Курабии

Обичам да си правя ядково мляко и не обичам да си купувам такова. Предимството да си го направя е и че ми остава пулпа, с която да си направя най-ядковите курабии. Дори когато Сашко ги опита, единственият коментар беше: "Ммм, тук има ядки". Та какво ми трябва? Първо: необходимост от ядково мляко и остатъчен продукт. Продуктите са базови и винаги може да се заменят. Получих от 80 г накиснати бадеми 200 мл мляко - за смути или друго и 130 г пулпа - тя отива в курабиите :) Ще ми трябва още: 50 мл олио от гроздови семена 100 г мед 50 г пълнозърнесто брашно от лимец 1/2 чаена лъжичка бакпулвер щипка сол 1 супена лъжица ванилова есенция - може да си я направите сами 40 г нарязани орехови ядки 40 г кокосови стърготини 50 г суров слънчоглед 40 г стафиди В купа смесих пулпата, кокосовите стърготини, орехите, стафидите, бакпулвера и солта. В друга купа смесих олиото, меда и ванилията. Течните съставки изсипах при сухите и разбърках. Ако сместа е достатъчно суха, за да ...

Papas arrugadas или набръчкани картофи

След едно пътуване до Канарските острови и посещение на местни кръчми аз се влюбих в тези картофи. Не че има нещо сложно в приготвянето, но поляти с mojo verde и mojo rojo, са просто фантастични. И така, ще заменя канарските картофи, отглеждани във вулканична почва, с наши си дребни картофчета. :) А след като направя двата соса, мога да си ги хапвам и намазани на препечена филия хляб. Продукти: 1кг картофи шепа морска сол вода Mojo verde 4 скилидки чесън 1 връзка пресен кориандър, а аз ще заменя с магданоз 1 зелена чушка 1 чаена лъжичка кимион 120 мл зехтин 30 мл винен оцет сол Mojo rojo 6 скилидки чесън 1 червена чушка 2 сушени чушлета, аз ще заменя с половин сушена чушка 1 чаена лъжичка кимион 1 супена лъжица червен пипер 20 мл винен оцет 120 мл зехтин сол Измивам картофите много добре и без да ги беля ги слагам в тенджера. Доливам студена вода - толкова, че да не ги покрива изцяло, но не повече. Добавям морската сол и оставям да заврят ...