Пропускане към основното съдържание

Топ 10 на Тиквените Вкусотии

Вкъщи се озова половината на доста огромна тиква, има-няма 7 килограма. Добре, че продавачът беше така добър да ми я нареже на парчета. И реших да си направя тиквена седмица.

Ето и какво сътворих:

1. Печена тиква - то къде без нея! Оказа се и доста вкусна партида. :)
2. Крем-супа от тиква - знаете за простите и вкусни неща - тиква, картофи, глава лук, сол и малко индийско орехче. Така усетих наситения аромат на тиква. Вкуснотия!



3. Хляб с тиква и квас - ето и линк към рецептата: http://vanillka.com/2012/10/30/magical-ginger-bread/
4. Хумус с тиква. Използвах рецепта на Хармоника - оказа се много вкусен хумус, с лека сладост.
5. Мус с тиква и основа от орехи и смокини - пюрирах вече изпечената тиква. Може да добавите мед, но на мен ми беше достатъчно сладко и не съм добавяла нищо. Смесих сушени смокини и орехи в кухненския робот. На дъното сложих част от ореховата смес и залях с тиква. С всяка хапка загребвам и от двете смеси. Едно просто, но за сметка на това вкусно изживяване, с което да разнообразя печената тиква.



6. Ето тази рецепта си се получи 2 в 1. Сурови бонбони от тиква - http://www.svoizbor.com/2011/10/pumpkin-fire-sweets/

От сместа за суровите бонбони реших да изпека и няколко тиквени бисквити като добавих сърцевина от орехи и смокини (основата на тиквения мус :) )
7. Къде без баница с тиква? Тиква, канела, орехи, малко мазнина и кори за баница.


8. Баница с тиква, но този път солен вариант. Стана много вкусна. В кухненския робот наситних парче тиква, 2 картофа, 1 глава лук, 1 супена лъжица сусамов тахан, 3-4 супени лъжици растителна мазнина, сол и индийско орехче. С тази плънка направих банички и изпекох до готовност.


9. Гранола с Тиква - една здравословна закуска 



10. Фреш от тиква и ябълка - ако трябва да бъда честна, утрешния ден ще стартирам с друг вид фреш, но всичко е въпрос на вкус. ;)



И един бонус от мен. След като направих фреша, остана доста пулпа и реших, че мога да забъркам едни бисквитки, пък било то и безглутенови.
И да, станаха толкова вкусни, че заслужават отделна публикация. :)

Коментари

  1. Преди 40 минути,слизам в мазето и виждам няколко тикви.Отивам да се къпя и започвам да се чудя , какво да сготвя с тиква.Междувременно се сещам , че имаш блог ,които така и не намерих време да разгледам.Отварям блога ти и.....Няма случайни неща.За вечеря ще има крем супа от тиква.Ако някой от домашните не му хареса - да се сърди на теб, не на мен !! ха-ха !!
    П.С. В номер 9, аз слагам и морков

    ОтговорИзтриване
  2. Много се надявам да няма сърдити :))

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Перашки или как да боядисаме яйца с естествени оцветители

Наближава Великден и както традицията повелява, преди Великден боядисваме яйца. От няколко години го правя с естествени оцветители. И да, в интернет е пълно с информация как се прави, но мога да кажа, че първите 2 години резултатите бяха незадоволителни. Миналата година за първи път успях да боядисам яйцата в цветове, които задоволиха очакванията ми. И сега ще ви разкажа как. Трябва ни куркума за жълто, червено зеле за сини, корен от брош за червено, обелки (люспи) от лук за кафяво. Почиствам и измивам внимателно яйцата. Ползвам домашни яйца, така че цвета на черупката е различен. Някой от яйцата увивам в парче чорпогащник и листенце за украса. Подбирам по-светлите да оцветя в жълто. В различни тенджери поставям по 5-6 яйца с вода и съответния оцветител, т.е. за синьото слагам яйцата, зелето (около половин зелка), доливам с вода и варя 3-4 минути. След като махна от котлона, оставям яйцата да престоят във водата още 2 часа. За жълтото слагам яйцата, 2-3 супени лъжици куркума на п...

Ядкови Курабии

Обичам да си правя ядково мляко и не обичам да си купувам такова. Предимството да си го направя е и че ми остава пулпа, с която да си направя най-ядковите курабии. Дори когато Сашко ги опита, единственият коментар беше: "Ммм, тук има ядки". Та какво ми трябва? Първо: необходимост от ядково мляко и остатъчен продукт. Продуктите са базови и винаги може да се заменят. Получих от 80 г накиснати бадеми 200 мл мляко - за смути или друго и 130 г пулпа - тя отива в курабиите :) Ще ми трябва още: 50 мл олио от гроздови семена 100 г мед 50 г пълнозърнесто брашно от лимец 1/2 чаена лъжичка бакпулвер щипка сол 1 супена лъжица ванилова есенция - може да си я направите сами 40 г нарязани орехови ядки 40 г кокосови стърготини 50 г суров слънчоглед 40 г стафиди В купа смесих пулпата, кокосовите стърготини, орехите, стафидите, бакпулвера и солта. В друга купа смесих олиото, меда и ванилията. Течните съставки изсипах при сухите и разбърках. Ако сместа е достатъчно суха, за да ...

Papas arrugadas или набръчкани картофи

След едно пътуване до Канарските острови и посещение на местни кръчми аз се влюбих в тези картофи. Не че има нещо сложно в приготвянето, но поляти с mojo verde и mojo rojo, са просто фантастични. И така, ще заменя канарските картофи, отглеждани във вулканична почва, с наши си дребни картофчета. :) А след като направя двата соса, мога да си ги хапвам и намазани на препечена филия хляб. Продукти: 1кг картофи шепа морска сол вода Mojo verde 4 скилидки чесън 1 връзка пресен кориандър, а аз ще заменя с магданоз 1 зелена чушка 1 чаена лъжичка кимион 120 мл зехтин 30 мл винен оцет сол Mojo rojo 6 скилидки чесън 1 червена чушка 2 сушени чушлета, аз ще заменя с половин сушена чушка 1 чаена лъжичка кимион 1 супена лъжица червен пипер 20 мл винен оцет 120 мл зехтин сол Измивам картофите много добре и без да ги беля ги слагам в тенджера. Доливам студена вода - толкова, че да не ги покрива изцяло, но не повече. Добавям морската сол и оставям да заврят ...