Пропускане към основното съдържание

Топ 10 на Тиквените Вкусотии

Вкъщи се озова половината на доста огромна тиква, има-няма 7 килограма. Добре, че продавачът беше така добър да ми я нареже на парчета. И реших да си направя тиквена седмица.

Ето и какво сътворих:

1. Печена тиква - то къде без нея! Оказа се и доста вкусна партида. :)
2. Крем-супа от тиква - знаете за простите и вкусни неща - тиква, картофи, глава лук, сол и малко индийско орехче. Така усетих наситения аромат на тиква. Вкуснотия!



3. Хляб с тиква и квас - ето и линк към рецептата: http://vanillka.com/2012/10/30/magical-ginger-bread/
4. Хумус с тиква. Използвах рецепта на Хармоника - оказа се много вкусен хумус, с лека сладост.
5. Мус с тиква и основа от орехи и смокини - пюрирах вече изпечената тиква. Може да добавите мед, но на мен ми беше достатъчно сладко и не съм добавяла нищо. Смесих сушени смокини и орехи в кухненския робот. На дъното сложих част от ореховата смес и залях с тиква. С всяка хапка загребвам и от двете смеси. Едно просто, но за сметка на това вкусно изживяване, с което да разнообразя печената тиква.



6. Ето тази рецепта си се получи 2 в 1. Сурови бонбони от тиква - http://www.svoizbor.com/2011/10/pumpkin-fire-sweets/

От сместа за суровите бонбони реших да изпека и няколко тиквени бисквити като добавих сърцевина от орехи и смокини (основата на тиквения мус :) )
7. Къде без баница с тиква? Тиква, канела, орехи, малко мазнина и кори за баница.


8. Баница с тиква, но този път солен вариант. Стана много вкусна. В кухненския робот наситних парче тиква, 2 картофа, 1 глава лук, 1 супена лъжица сусамов тахан, 3-4 супени лъжици растителна мазнина, сол и индийско орехче. С тази плънка направих банички и изпекох до готовност.


9. Гранола с Тиква - една здравословна закуска 



10. Фреш от тиква и ябълка - ако трябва да бъда честна, утрешния ден ще стартирам с друг вид фреш, но всичко е въпрос на вкус. ;)



И един бонус от мен. След като направих фреша, остана доста пулпа и реших, че мога да забъркам едни бисквитки, пък било то и безглутенови.
И да, станаха толкова вкусни, че заслужават отделна публикация. :)

Коментари

  1. Преди 40 минути,слизам в мазето и виждам няколко тикви.Отивам да се къпя и започвам да се чудя , какво да сготвя с тиква.Междувременно се сещам , че имаш блог ,които така и не намерих време да разгледам.Отварям блога ти и.....Няма случайни неща.За вечеря ще има крем супа от тиква.Ако някой от домашните не му хареса - да се сърди на теб, не на мен !! ха-ха !!
    П.С. В номер 9, аз слагам и морков

    ОтговорИзтриване
  2. Много се надявам да няма сърдити :))

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Ядкови Курабии

Обичам да си правя ядково мляко и не обичам да си купувам такова. Предимството да си го направя е и че ми остава пулпа, с която да си направя най-ядковите курабии. Дори когато Сашко ги опита, единственият коментар беше: "Ммм, тук има ядки". Та какво ми трябва? Първо: необходимост от ядково мляко и остатъчен продукт. Продуктите са базови и винаги може да се заменят. Получих от 80 г накиснати бадеми 200 мл мляко - за смути или друго и 130 г пулпа - тя отива в курабиите :) Ще ми трябва още: 50 мл олио от гроздови семена 100 г мед 50 г пълнозърнесто брашно от лимец 1/2 чаена лъжичка бакпулвер щипка сол 1 супена лъжица ванилова есенция - може да си я направите сами 40 г нарязани орехови ядки 40 г кокосови стърготини 50 г суров слънчоглед 40 г стафиди В купа смесих пулпата, кокосовите стърготини, орехите, стафидите, бакпулвера и солта. В друга купа смесих олиото, меда и ванилията. Течните съставки изсипах при сухите и разбърках. Ако сместа е достатъчно суха, за да

Кисело мляко от Кашу

От известно време се опитвам да направя кисело мляко от кашу. След два неуспешни опита и половин килограм изхвърлени ядки, на третия път взе, че се получи. Оказа се много лесно и много вкусно. Необходими продукти: 200 г сурово кашу Сок от половин лимон 1 пакетче закваска за кисело мляко Вода Накиснах кашуто за 3 часа, изплакнах и сложих в каната на блендера. Добавих лимоновия сок и малко от водата и започнах да блендирам. Доливах водата много внимателно, до получаването на гъст крем, но без остатъчни парчета ядки. След като постигнах нужната консистенция, добавих закваската и разбърках с дървена бъркалка. Разлях ядковото мляко в малки бурканчета и оставих на топло за 12-16 часа. Ще разберете, че е станало, когато на повърхността се получат балончета. След това прибрах ядковото кисело мляко в хладилника. А ето и няколко идеи: Закуска - пресни плодове, ядково мляко и чия. Салата от моркови – настъргах 2 моркова и направих сос от ядковото м

Банички с Леща

Обичам леща във всякакви вариации - на супичка, салата, кюфтенца, а сега и в банички. От Маги Пашова научих нещо много полезно за бобовите култури, а то е как да ги консервирам за 2 седмици в хладилника и винаги да имам подръка. Варя по-голямо количество, слагам в буркан, доливам с филтрирана вода, 2 супени лъжици оцет и 1 чаена лъжица морска сол и по този начин съхранявам. А сега да се върна на вкусните банички. Продукти: 1 пакет кори за баница - ползвам едни „Одрински кори“ - по-дебели са. Предполагам, ще стане и с други, но тогава ще се слагат по 2 или 3 наведнъж. 2 моркова 1 червена чушка 1 стрък праз лук шепа белен слънчоглед 1-2 супени лъжици сусамов тахан 1 чаша сварена леща 4-5 супени лъжици растителна мазнина и още малко за самите кори 1-2 шепи овесени ядки, за да попият влагата. 3 супени лъжици домашна лютеница сол, чубрица В купата на блендера слагам изчистените и нарязани на парчета праз, моркови и чушка и накълцвам на малки парчета. Прехвърлям зеленчуците в купа, добавям