В едно от пътуванията ми до съседна Гърция попаднах на райско място. Маслинова горичка, море, мансарда и домакини, които ни посрещнаха като скъпи гости, а ни изпратиха като роднини. Музиката е джаз, гледката е приказна, а храната е домашно отгледана. И както повелява гръцката традиция, след засищащ обяд ни почерпиха с десерт - грис халва с домашен зехтин. Начинът е лесен и познат, но разликата е в ароматния зехтин.
Продукти:
4-5 супени лъжици зехтин
1 чаена чаша грис
1/2 чаена чаша кафява захар
1 чаена лъжичка канела
50 г бадеми
кората на един лимон
домашно сладко или в моя случай - малини с фурми - за това след малко :)
В тиган слагам зехтина и гриса. Бъркам непрекъснато, за да не загори и до получаване на златист цвят. След това добавям захарта и на порции наливам по малко вода. Варя така 15-ина минути или до готовност, добавям канелата, кората и ядките и изсипвам в тавичка с махащи се стени. След като изстине напълно - най-добре на следващия ден, покривам със сладкото. Можете да си направите сладко на момента – като мен - разбивам 200 г малини с 5-6 фурми. Нарязвам грис халвата в желаната форма и поднасям с ароматно кафе.
Продукти:
4-5 супени лъжици зехтин
1 чаена чаша грис
1/2 чаена чаша кафява захар
1 чаена лъжичка канела
50 г бадеми
кората на един лимон
домашно сладко или в моя случай - малини с фурми - за това след малко :)
В тиган слагам зехтина и гриса. Бъркам непрекъснато, за да не загори и до получаване на златист цвят. След това добавям захарта и на порции наливам по малко вода. Варя така 15-ина минути или до готовност, добавям канелата, кората и ядките и изсипвам в тавичка с махащи се стени. След като изстине напълно - най-добре на следващия ден, покривам със сладкото. Можете да си направите сладко на момента – като мен - разбивам 200 г малини с 5-6 фурми. Нарязвам грис халвата в желаната форма и поднасям с ароматно кафе.
Коментари
Публикуване на коментар