Пропускане към основното съдържание

Кестенова Торта с Шоколад



Преди няколко месеца си купих от един био магазин пюре от кестени. Нямах си и представа какво ще го правя. И вчера реших да потърся варианти за торта с кестени. Исках да е нещо лесно, да не отнема много време и да няма животински продукти.
Е, точно такова не намерих, но с малко изменение от тази рецепта http://yoli-www.blogspot.com/2010/11/blog-post_19.html направих много вкусна торта с наситен шоколадов вкус.

Продукти за шоколадовия мус:

500 г пюре от кестени

100 г черен шоколад Гайо (може и друг по ваш избор)
100 г кафява захар мусковадо
1 кафена чаша силно еспресо
50 г кокосово масло
1/2 чаена лъжичка бурбонска ванилия

Продукти за глазурата:

50 г черен шоколад Гайо

1 супена лъжица кокосово масло
2 шепи запечени бадеми
1 шепа сушени череши - имах домашно изсушени череши, но може да се замени с всякакви сушени плодове

В тенджера загрях кафето, захарта, кокосовото масло и шоколада. След като всичко се разтопи, изсипах при кестеноворо пюре, добавих ванилията и пюрирах до еднородна смес. Изсипах сместа в кръгла форма с ринг, и тъй като е доста течна, прибрах за кратко във фризера, за да се стегне по-бързо.
След това преместих в хладилника и оставих за час.
Разтопих шоколада с кокосовото масло на водна баня. Подредих бадемите и черешите върху шоколадовия мус и полях с глазурата.
Оставих тортата хубаво да се охлади преди да я разрежа. Получи се много пухкава шоколадова консистенция с хрупкави запечени бадеми. Насладете се на това вълшебство с чаша силно ароматно еспресо!




P.S. Докато публикувам рецептата, успях да направя и домашно пюре от кестени, което се оказа и по-вкусно от консервираното. Така че очаквайте скоро още нещо с кестени :)


Коментари

Популярни публикации от този блог

Ядкови Курабии

Обичам да си правя ядково мляко и не обичам да си купувам такова. Предимството да си го направя е и че ми остава пулпа, с която да си направя най-ядковите курабии. Дори когато Сашко ги опита, единственият коментар беше: "Ммм, тук има ядки". Та какво ми трябва? Първо: необходимост от ядково мляко и остатъчен продукт. Продуктите са базови и винаги може да се заменят. Получих от 80 г накиснати бадеми 200 мл мляко - за смути или друго и 130 г пулпа - тя отива в курабиите :) Ще ми трябва още: 50 мл олио от гроздови семена 100 г мед 50 г пълнозърнесто брашно от лимец 1/2 чаена лъжичка бакпулвер щипка сол 1 супена лъжица ванилова есенция - може да си я направите сами 40 г нарязани орехови ядки 40 г кокосови стърготини 50 г суров слънчоглед 40 г стафиди В купа смесих пулпата, кокосовите стърготини, орехите, стафидите, бакпулвера и солта. В друга купа смесих олиото, меда и ванилията. Течните съставки изсипах при сухите и разбърках. Ако сместа е достатъчно суха, за да

Кисело мляко от Кашу

От известно време се опитвам да направя кисело мляко от кашу. След два неуспешни опита и половин килограм изхвърлени ядки, на третия път взе, че се получи. Оказа се много лесно и много вкусно. Необходими продукти: 200 г сурово кашу Сок от половин лимон 1 пакетче закваска за кисело мляко Вода Накиснах кашуто за 3 часа, изплакнах и сложих в каната на блендера. Добавих лимоновия сок и малко от водата и започнах да блендирам. Доливах водата много внимателно, до получаването на гъст крем, но без остатъчни парчета ядки. След като постигнах нужната консистенция, добавих закваската и разбърках с дървена бъркалка. Разлях ядковото мляко в малки бурканчета и оставих на топло за 12-16 часа. Ще разберете, че е станало, когато на повърхността се получат балончета. След това прибрах ядковото кисело мляко в хладилника. А ето и няколко идеи: Закуска - пресни плодове, ядково мляко и чия. Салата от моркови – настъргах 2 моркова и направих сос от ядковото м

Банички с Леща

Обичам леща във всякакви вариации - на супичка, салата, кюфтенца, а сега и в банички. От Маги Пашова научих нещо много полезно за бобовите култури, а то е как да ги консервирам за 2 седмици в хладилника и винаги да имам подръка. Варя по-голямо количество, слагам в буркан, доливам с филтрирана вода, 2 супени лъжици оцет и 1 чаена лъжица морска сол и по този начин съхранявам. А сега да се върна на вкусните банички. Продукти: 1 пакет кори за баница - ползвам едни „Одрински кори“ - по-дебели са. Предполагам, ще стане и с други, но тогава ще се слагат по 2 или 3 наведнъж. 2 моркова 1 червена чушка 1 стрък праз лук шепа белен слънчоглед 1-2 супени лъжици сусамов тахан 1 чаша сварена леща 4-5 супени лъжици растителна мазнина и още малко за самите кори 1-2 шепи овесени ядки, за да попият влагата. 3 супени лъжици домашна лютеница сол, чубрица В купата на блендера слагам изчистените и нарязани на парчета праз, моркови и чушка и накълцвам на малки парчета. Прехвърлям зеленчуците в купа, добавям