Преди няколко месеца си купих от един био магазин пюре от кестени. Нямах си и представа какво ще го правя. И вчера реших да потърся варианти за торта с кестени. Исках да е нещо лесно, да не отнема много време и да няма животински продукти.
Е, точно такова не намерих, но с малко изменение от тази рецепта http://yoli-www.blogspot.com/2010/11/blog-post_19.html направих много вкусна торта с наситен шоколадов вкус.
Продукти за шоколадовия мус:
500 г пюре от кестени
100 г черен шоколад Гайо (може и друг по ваш избор)
100 г кафява захар мусковадо
1 кафена чаша силно еспресо
50 г кокосово масло
1/2 чаена лъжичка бурбонска ванилия
Продукти за глазурата:
50 г черен шоколад Гайо
1 супена лъжица кокосово масло
2 шепи запечени бадеми
1 шепа сушени череши - имах домашно изсушени череши, но може да се замени с всякакви сушени плодове
В тенджера загрях кафето, захарта, кокосовото масло и шоколада. След като всичко се разтопи, изсипах при кестеноворо пюре, добавих ванилията и пюрирах до еднородна смес. Изсипах сместа в кръгла форма с ринг, и тъй като е доста течна, прибрах за кратко във фризера, за да се стегне по-бързо.
След това преместих в хладилника и оставих за час.
Разтопих шоколада с кокосовото масло на водна баня. Подредих бадемите и черешите върху шоколадовия мус и полях с глазурата.
Оставих тортата хубаво да се охлади преди да я разрежа. Получи се много пухкава шоколадова консистенция с хрупкави запечени бадеми. Насладете се на това вълшебство с чаша силно ароматно еспресо!
P.S. Докато публикувам рецептата, успях да направя и домашно пюре от кестени, което се оказа и по-вкусно от консервираното. Така че очаквайте скоро още нещо с кестени :)
Коментари
Публикуване на коментар