Нямам търпение да
ви разкажа... На една приятна сбирка с приятни хора Аленка ми каза как си прави
домашна Нутела. И оттогава все и се каня... до снощи. Набавих нужните продукти
и вече си имам в хладилника най-полезния и вкусен течен шоколад. След
изпичането на лешниците процесът по приготвянето ми отне има-няма 10 минути.
Ето и какво ми трябваше:
250 г лешници
4-5 супени лъжици кокосова захар*
3 супени лъжици сурово какао
около 200 мл кокосово мляко (ползвах био, в другото има много Е-та)
Изпекох лешниците
на 150 градуса за около 10-15 минути и след като поизстинаха, ги обелих. Сложих
лешниците в купата на кухненския робот и направих лешниково масло. Ако сте
пропуснали как се прави, ето подробности:
http://nankinska.blogspot.com/2014/02/blog-post_9.html
http://nankinska.blogspot.com/2014/02/blog-post_9.html
На котлона загрях кокосовото мляко и добавих
захарта, за да се разтопи по-бързо. Към вече готовото лешниково масло добавих
какаото и по малко от кокосовото мляко до получаване на нужната консистенция.
След няколко минути вече си имах вкусен шоколад.
Хапвам си го с наслада, намазан на филийка или просто така!
*използвам кокосова захар, тъй като е с нисък гликемичен индекс - само 35, което оказва слабо влияние върху нивото на кръвната захар и е подходяща и за диабетици.
Коментари
Публикуване на коментар