Няма по-вкусно нещо от домашно приготвено
фъстъчено или бадемово масло, а вчера направих и от
лешници. Когато търсех рецепти как да си направя
фъстъченото масло сама, винаги попадах на
такива, в които има добавена мазнина и мед. А аз исках да е натурално и реших
да пробвам свой вариант.
Случи се така, че
фъстъците запекох вчера и след като изстинаха, ги
обелих. И така... слагам ги
в купата
на кухненския робот и започвам да меля. В началото стават на дребни парченца, а
след това - и на брашно. Продължавам с меленето - фъстъците
започват да пускат мазнината си и брашното започва да слепва. Оформя се топка
от тестото, но аз продължавам с меленето и след още малко време тестото се
втечнява - ето го маслото.
На мен ми отнема 4-5 минути, но ако кухненският
робот е по-слаб, може да се наложи да почива отвреме -
навреме..
Когато приготвям бадемово масло, само запичам
бадемите, без да ги беля. А намазано върху мъфини, това
масло е божествено!
Вчера най-накрая направих и от лешници. Това е
трети опит - не, че не се получаваше, просто изяждах
лешниците преди да се захвана с маслото. :) По
идея на Маги Пашова към лешниците добавих сурово какао
и мед и се получи превъзходна "Нутела".
Благодаря ти, Маги! J
Най-хубав от всичко е ароматът в кухнята – прелъстителен и омайващ. Сякаш отвсякъде звучи “Love is in the air”. J Just try!
Коментари
Публикуване на коментар