Като един любител на нахута в различни
вариации, направен по този начин, ми е любим. И след като вече си имам и лесен
начин са консервиране на вече сварен нахут, стана доста чест гост в моята
кухня. Продуктите са лесни за намиране, само гарам масалата трябва да си я
направите веднъж и след това си имате и от нея. И затова ще започна с рецепта
за гарам масала.
Необходими продукти:
2 пръчки канела
2 супени лъжици кимион на зърна
2 супени лъжици кимион на зърна
1 супена лъжица кардамон
1 супена лъжица черен пипер на зърна
1 чаена лъжица карамфил
1 чаена лъжица семена от кориандър
1 индийско орехче
На сух тиган запичам всички подправки
поотделно, тъй като на всяка и трябва различно време. След това с помощта на
кафемелачка ги смилам. Съхранявам в стъклено бурканче.
И след като вече си имам най-важната съставка,
може да се заема и с приготвянето на нахута.
Необходими продукти:
400 г сварен нахут
2-3 глави лук
3-4 домата или консерва домати
2 чаени лъжици кимион на зърна
1/2 чаена лъжичка къри
1 чаена лъжичка гарам масала
1/2 чаена лъжичка куркума
1 чаена лъжичка смлян
кимион
1/2 чаена лъжичка смлян джинджифил
1 чаена лъжичка червен пипер
1 чаена лъжичка сол
сока от половин лимон
5-6 супени лъжици растителна мазнина
Нарязвам лука на полумесеци. В мазнината
слагам кимиона на зърна да се запържи, но внимавам да не загори. След това
добавям лука. Като стане леко прозрачен, добавям доматите и нахута. След това - всички
подправки, и оставям да се готви, като периодично
разбърквам ястието. Малко преди да махна от котлона, добавям лимоновия сок.
Консумирайте с мярка - знам, че е много вкусно! :)
Коментари
Публикуване на коментар