Пропускане към основното съдържание

Нахут с Гарам Масала

Като един любител на нахута в различни вариации, направен по този начин, ми е любим. И след като вече си имам и лесен начин са консервиране на вече сварен нахут, стана доста чест гост в моята кухня. Продуктите са лесни за намиране, само гарам масалата трябва да си я направите веднъж и след това си имате и от нея. И затова ще започна с рецепта за гарам масала.


Необходими продукти:

2 пръчки канела
2 супени лъжици кимион на зърна
1 супена лъжица кардамон
1 супена лъжица черен пипер на зърна
1 чаена лъжица карамфил
1 чаена лъжица семена от кориандър
1 индийско орехче

На сух тиган запичам всички подправки поотделно, тъй като на всяка и трябва различно време. След това с помощта на кафемелачка ги смилам. Съхранявам в стъклено бурканче.


И след като вече си имам най-важната съставка, може да се заема и с приготвянето на нахута.

Необходими продукти:

400 г сварен нахут
2-3 глави лук
3-4 домата или консерва домати
2 чаени лъжици кимион на зърна
1/2 чаена лъжичка къри
1 чаена лъжичка гарам масала
1/2 чаена лъжичка куркума
1 чаена лъжичка смлян кимион
1/2 чаена лъжичка смлян джинджифил 
1 чаена лъжичка червен пипер
1 чаена лъжичка сол
сока от половин лимон
5-6 супени лъжици растителна мазнина

Нарязвам лука на полумесеци. В мазнината слагам кимиона на зърна да се запържи, но внимавам да не загори. След това добавям лука. Като стане леко прозрачен, добавям доматите и нахута. След това - всички подправки, и оставям да се готви, като периодично разбърквам ястието. Малко преди да махна от котлона, добавям лимоновия сок.




Консумирайте с мярка - знам, че е много вкусно! :)


Коментари

Популярни публикации от този блог

Ядкови Курабии

Обичам да си правя ядково мляко и не обичам да си купувам такова. Предимството да си го направя е и че ми остава пулпа, с която да си направя най-ядковите курабии. Дори когато Сашко ги опита, единственият коментар беше: "Ммм, тук има ядки". Та какво ми трябва? Първо: необходимост от ядково мляко и остатъчен продукт. Продуктите са базови и винаги може да се заменят. Получих от 80 г накиснати бадеми 200 мл мляко - за смути или друго и 130 г пулпа - тя отива в курабиите :) Ще ми трябва още: 50 мл олио от гроздови семена 100 г мед 50 г пълнозърнесто брашно от лимец 1/2 чаена лъжичка бакпулвер щипка сол 1 супена лъжица ванилова есенция - може да си я направите сами 40 г нарязани орехови ядки 40 г кокосови стърготини 50 г суров слънчоглед 40 г стафиди В купа смесих пулпата, кокосовите стърготини, орехите, стафидите, бакпулвера и солта. В друга купа смесих олиото, меда и ванилията. Течните съставки изсипах при сухите и разбърках. Ако сместа е достатъчно суха, за да ...

Перашки или как да боядисаме яйца с естествени оцветители

Наближава Великден и както традицията повелява, преди Великден боядисваме яйца. От няколко години го правя с естествени оцветители. И да, в интернет е пълно с информация как се прави, но мога да кажа, че първите 2 години резултатите бяха незадоволителни. Миналата година за първи път успях да боядисам яйцата в цветове, които задоволиха очакванията ми. И сега ще ви разкажа как. Трябва ни куркума за жълто, червено зеле за сини, корен от брош за червено, обелки (люспи) от лук за кафяво. Почиствам и измивам внимателно яйцата. Ползвам домашни яйца, така че цвета на черупката е различен. Някой от яйцата увивам в парче чорпогащник и листенце за украса. Подбирам по-светлите да оцветя в жълто. В различни тенджери поставям по 5-6 яйца с вода и съответния оцветител, т.е. за синьото слагам яйцата, зелето (около половин зелка), доливам с вода и варя 3-4 минути. След като махна от котлона, оставям яйцата да престоят във водата още 2 часа. За жълтото слагам яйцата, 2-3 супени лъжици куркума на п...

Банички с Леща

Обичам леща във всякакви вариации - на супичка, салата, кюфтенца, а сега и в банички. От Маги Пашова научих нещо много полезно за бобовите култури, а то е как да ги консервирам за 2 седмици в хладилника и винаги да имам подръка. Варя по-голямо количество, слагам в буркан, доливам с филтрирана вода, 2 супени лъжици оцет и 1 чаена лъжица морска сол и по този начин съхранявам. А сега да се върна на вкусните банички. Продукти: 1 пакет кори за баница - ползвам едни „Одрински кори“ - по-дебели са. Предполагам, ще стане и с други, но тогава ще се слагат по 2 или 3 наведнъж. 2 моркова 1 червена чушка 1 стрък праз лук шепа белен слънчоглед 1-2 супени лъжици сусамов тахан 1 чаша сварена леща 4-5 супени лъжици растителна мазнина и още малко за самите кори 1-2 шепи овесени ядки, за да попият влагата. 3 супени лъжици домашна лютеница сол, чубрица В купата на блендера слагам изчистените и нарязани на парчета праз, моркови и чушка и накълцвам на малки парчета. Прехвърлям зеленчуците в купа, добавям ...