Никога не съм била страстен привърженик на газираните напитки, но тази естествено газирана напитка я обожавам. Да, говоря за Комбуча - естествено ферментирал чай.
Първият път, когато ми подариха гъба, нещо все не се получаваше. Втората гъба, която ми дадоха всичко стана като на магия - всеки път се получаваше. Проблема беше, че все я забравях. А когато се сетя за нея е минало прекалено много време и вече е станала доста кисела за моя вкус. В такива случай я оставях за оцет. Става много полезен и вкусен Комбуча оцет.
И сега съм си изградила схема - слагам гъбата Комбуча и на черната дъска пиша датата. Точно след 7 дни я опитвам и в повечето случай е станала или и трябват още 1-2 дни. Не трябва да се усеща сладост а леко резлив вкус.
Прецеждам през марля или цедка и прибирам в хладилника.
Така стартирам деня си с чаша вкусен Комбуча чай.
А ето и какво е необходимо:
2-литров буркан
10г качествен черен чай или 5г на литър вода
около 180-200г захар или 90-100г на литър чай - захарта е за гъбата, не е за нас. Комбуча обожава захар, не я пестете :)
гъба Комбуча
около 10% ферментирала напитка или 150-200 мл
марля
ластик
дървена лъжица за разбъркване
Кипвам 2 литра вода, добавям чая и оставам да поври 3-4 минути. Махам от котлона и запарвам десетина минути. След това прецеждам чая, добавям захарта, разбърквам и оставам да изстине. Не сипвайте горещ чай на гъбата!
В буркана слагам гъбата, ферментиралата напитка и сипвам охладения чай. Покривам с марля и захващам с ластик.
Не местете буркана. Останете го някъде на не пряка слънчева светлина и търпеливо изчакайте да минат необходимите дни.
На седмия ден, на повърхността се е образувала нова гъба. Ако и вкуса на напитката ви допада, значи Комбуча е готова.
Първият път, когато ми подариха гъба, нещо все не се получаваше. Втората гъба, която ми дадоха всичко стана като на магия - всеки път се получаваше. Проблема беше, че все я забравях. А когато се сетя за нея е минало прекалено много време и вече е станала доста кисела за моя вкус. В такива случай я оставях за оцет. Става много полезен и вкусен Комбуча оцет.
И сега съм си изградила схема - слагам гъбата Комбуча и на черната дъска пиша датата. Точно след 7 дни я опитвам и в повечето случай е станала или и трябват още 1-2 дни. Не трябва да се усеща сладост а леко резлив вкус.
Прецеждам през марля или цедка и прибирам в хладилника.
Така стартирам деня си с чаша вкусен Комбуча чай.
А ето и какво е необходимо:
2-литров буркан
10г качествен черен чай или 5г на литър вода
около 180-200г захар или 90-100г на литър чай - захарта е за гъбата, не е за нас. Комбуча обожава захар, не я пестете :)
гъба Комбуча
около 10% ферментирала напитка или 150-200 мл
марля
ластик
дървена лъжица за разбъркване
Кипвам 2 литра вода, добавям чая и оставам да поври 3-4 минути. Махам от котлона и запарвам десетина минути. След това прецеждам чая, добавям захарта, разбърквам и оставам да изстине. Не сипвайте горещ чай на гъбата!
В буркана слагам гъбата, ферментиралата напитка и сипвам охладения чай. Покривам с марля и захващам с ластик.
Не местете буркана. Останете го някъде на не пряка слънчева светлина и търпеливо изчакайте да минат необходимите дни.
На седмия ден, на повърхността се е образувала нова гъба. Ако и вкуса на напитката ви допада, значи Комбуча е готова.
Коментари
Публикуване на коментар