Пропускане към основното съдържание

Комбуча или любов към ферментацията

Никога не съм била страстен привърженик на газираните напитки, но тази естествено газирана напитка я обожавам. Да, говоря за Комбуча - естествено ферментирал чай.

Първият път, когато ми подариха гъба, нещо все не се получаваше. Втората гъба, която ми дадоха всичко стана като на магия - всеки път се получаваше. Проблема беше, че все я забравях. А когато се сетя за нея е минало прекалено много време и вече е станала доста кисела за моя вкус. В такива случай я оставях за оцет. Става много полезен и вкусен Комбуча оцет.

И сега съм си изградила схема - слагам гъбата Комбуча и на черната дъска пиша датата. Точно след 7 дни я опитвам и в повечето случай е станала или и трябват още 1-2 дни. Не трябва да се усеща сладост а леко резлив вкус.

Прецеждам през марля или цедка и прибирам в хладилника.

Така стартирам деня си с чаша вкусен Комбуча чай.

А ето и какво е необходимо:

2-литров буркан
10г качествен черен чай или 5г на литър вода
около 180-200г захар или 90-100г на литър чай - захарта е за гъбата, не е за нас. Комбуча обожава захар, не я пестете :)
гъба Комбуча
около 10% ферментирала напитка или 150-200 мл 
марля
ластик
дървена лъжица за разбъркване
Кипвам 2 литра вода, добавям чая и оставам да поври 3-4 минути. Махам от котлона и запарвам десетина минути. След това прецеждам чая, добавям захарта, разбърквам и оставам да изстине. Не сипвайте горещ чай на гъбата!
В буркана слагам гъбата, ферментиралата напитка и сипвам охладения чай. Покривам с марля и захващам с ластик.
Не местете буркана. Останете го някъде на не пряка слънчева светлина и търпеливо изчакайте да минат необходимите дни.
На седмия ден, на повърхността се е образувала нова гъба. Ако и вкуса на напитката ви допада, значи Комбуча е готова.




Коментари

Популярни публикации от този блог

Перашки или как да боядисаме яйца с естествени оцветители

Наближава Великден и както традицията повелява, преди Великден боядисваме яйца. От няколко години го правя с естествени оцветители. И да, в интернет е пълно с информация как се прави, но мога да кажа, че първите 2 години резултатите бяха незадоволителни. Миналата година за първи път успях да боядисам яйцата в цветове, които задоволиха очакванията ми. И сега ще ви разкажа как. Трябва ни куркума за жълто, червено зеле за сини, корен от брош за червено, обелки (люспи) от лук за кафяво. Почиствам и измивам внимателно яйцата. Ползвам домашни яйца, така че цвета на черупката е различен. Някой от яйцата увивам в парче чорпогащник и листенце за украса. Подбирам по-светлите да оцветя в жълто. В различни тенджери поставям по 5-6 яйца с вода и съответния оцветител, т.е. за синьото слагам яйцата, зелето (около половин зелка), доливам с вода и варя 3-4 минути. След като махна от котлона, оставям яйцата да престоят във водата още 2 часа. За жълтото слагам яйцата, 2-3 супени лъжици куркума на п...

Ядкови Курабии

Обичам да си правя ядково мляко и не обичам да си купувам такова. Предимството да си го направя е и че ми остава пулпа, с която да си направя най-ядковите курабии. Дори когато Сашко ги опита, единственият коментар беше: "Ммм, тук има ядки". Та какво ми трябва? Първо: необходимост от ядково мляко и остатъчен продукт. Продуктите са базови и винаги може да се заменят. Получих от 80 г накиснати бадеми 200 мл мляко - за смути или друго и 130 г пулпа - тя отива в курабиите :) Ще ми трябва още: 50 мл олио от гроздови семена 100 г мед 50 г пълнозърнесто брашно от лимец 1/2 чаена лъжичка бакпулвер щипка сол 1 супена лъжица ванилова есенция - може да си я направите сами 40 г нарязани орехови ядки 40 г кокосови стърготини 50 г суров слънчоглед 40 г стафиди В купа смесих пулпата, кокосовите стърготини, орехите, стафидите, бакпулвера и солта. В друга купа смесих олиото, меда и ванилията. Течните съставки изсипах при сухите и разбърках. Ако сместа е достатъчно суха, за да ...

Papas arrugadas или набръчкани картофи

След едно пътуване до Канарските острови и посещение на местни кръчми аз се влюбих в тези картофи. Не че има нещо сложно в приготвянето, но поляти с mojo verde и mojo rojo, са просто фантастични. И така, ще заменя канарските картофи, отглеждани във вулканична почва, с наши си дребни картофчета. :) А след като направя двата соса, мога да си ги хапвам и намазани на препечена филия хляб. Продукти: 1кг картофи шепа морска сол вода Mojo verde 4 скилидки чесън 1 връзка пресен кориандър, а аз ще заменя с магданоз 1 зелена чушка 1 чаена лъжичка кимион 120 мл зехтин 30 мл винен оцет сол Mojo rojo 6 скилидки чесън 1 червена чушка 2 сушени чушлета, аз ще заменя с половин сушена чушка 1 чаена лъжичка кимион 1 супена лъжица червен пипер 20 мл винен оцет 120 мл зехтин сол Измивам картофите много добре и без да ги беля ги слагам в тенджера. Доливам студена вода - толкова, че да не ги покрива изцяло, но не повече. Добавям морската сол и оставям да заврят ...