Пропускане към основното съдържание

Комбуча или любов към ферментацията

Никога не съм била страстен привърженик на газираните напитки, но тази естествено газирана напитка я обожавам. Да, говоря за Комбуча - естествено ферментирал чай.

Първият път, когато ми подариха гъба, нещо все не се получаваше. Втората гъба, която ми дадоха всичко стана като на магия - всеки път се получаваше. Проблема беше, че все я забравях. А когато се сетя за нея е минало прекалено много време и вече е станала доста кисела за моя вкус. В такива случай я оставях за оцет. Става много полезен и вкусен Комбуча оцет.

И сега съм си изградила схема - слагам гъбата Комбуча и на черната дъска пиша датата. Точно след 7 дни я опитвам и в повечето случай е станала или и трябват още 1-2 дни. Не трябва да се усеща сладост а леко резлив вкус.

Прецеждам през марля или цедка и прибирам в хладилника.

Така стартирам деня си с чаша вкусен Комбуча чай.

А ето и какво е необходимо:

2-литров буркан
10г качествен черен чай или 5г на литър вода
около 180-200г захар или 90-100г на литър чай - захарта е за гъбата, не е за нас. Комбуча обожава захар, не я пестете :)
гъба Комбуча
около 10% ферментирала напитка или 150-200 мл 
марля
ластик
дървена лъжица за разбъркване
Кипвам 2 литра вода, добавям чая и оставам да поври 3-4 минути. Махам от котлона и запарвам десетина минути. След това прецеждам чая, добавям захарта, разбърквам и оставам да изстине. Не сипвайте горещ чай на гъбата!
В буркана слагам гъбата, ферментиралата напитка и сипвам охладения чай. Покривам с марля и захващам с ластик.
Не местете буркана. Останете го някъде на не пряка слънчева светлина и търпеливо изчакайте да минат необходимите дни.
На седмия ден, на повърхността се е образувала нова гъба. Ако и вкуса на напитката ви допада, значи Комбуча е готова.




Коментари

Популярни публикации от този блог

Ядкови Курабии

Обичам да си правя ядково мляко и не обичам да си купувам такова. Предимството да си го направя е и че ми остава пулпа, с която да си направя най-ядковите курабии. Дори когато Сашко ги опита, единственият коментар беше: "Ммм, тук има ядки". Та какво ми трябва? Първо: необходимост от ядково мляко и остатъчен продукт. Продуктите са базови и винаги може да се заменят. Получих от 80 г накиснати бадеми 200 мл мляко - за смути или друго и 130 г пулпа - тя отива в курабиите :) Ще ми трябва още: 50 мл олио от гроздови семена 100 г мед 50 г пълнозърнесто брашно от лимец 1/2 чаена лъжичка бакпулвер щипка сол 1 супена лъжица ванилова есенция - може да си я направите сами 40 г нарязани орехови ядки 40 г кокосови стърготини 50 г суров слънчоглед 40 г стафиди В купа смесих пулпата, кокосовите стърготини, орехите, стафидите, бакпулвера и солта. В друга купа смесих олиото, меда и ванилията. Течните съставки изсипах при сухите и разбърках. Ако сместа е достатъчно суха, за да

Кисело мляко от Кашу

От известно време се опитвам да направя кисело мляко от кашу. След два неуспешни опита и половин килограм изхвърлени ядки, на третия път взе, че се получи. Оказа се много лесно и много вкусно. Необходими продукти: 200 г сурово кашу Сок от половин лимон 1 пакетче закваска за кисело мляко Вода Накиснах кашуто за 3 часа, изплакнах и сложих в каната на блендера. Добавих лимоновия сок и малко от водата и започнах да блендирам. Доливах водата много внимателно, до получаването на гъст крем, но без остатъчни парчета ядки. След като постигнах нужната консистенция, добавих закваската и разбърках с дървена бъркалка. Разлях ядковото мляко в малки бурканчета и оставих на топло за 12-16 часа. Ще разберете, че е станало, когато на повърхността се получат балончета. След това прибрах ядковото кисело мляко в хладилника. А ето и няколко идеи: Закуска - пресни плодове, ядково мляко и чия. Салата от моркови – настъргах 2 моркова и направих сос от ядковото м

Банички с Леща

Обичам леща във всякакви вариации - на супичка, салата, кюфтенца, а сега и в банички. От Маги Пашова научих нещо много полезно за бобовите култури, а то е как да ги консервирам за 2 седмици в хладилника и винаги да имам подръка. Варя по-голямо количество, слагам в буркан, доливам с филтрирана вода, 2 супени лъжици оцет и 1 чаена лъжица морска сол и по този начин съхранявам. А сега да се върна на вкусните банички. Продукти: 1 пакет кори за баница - ползвам едни „Одрински кори“ - по-дебели са. Предполагам, ще стане и с други, но тогава ще се слагат по 2 или 3 наведнъж. 2 моркова 1 червена чушка 1 стрък праз лук шепа белен слънчоглед 1-2 супени лъжици сусамов тахан 1 чаша сварена леща 4-5 супени лъжици растителна мазнина и още малко за самите кори 1-2 шепи овесени ядки, за да попият влагата. 3 супени лъжици домашна лютеница сол, чубрица В купата на блендера слагам изчистените и нарязани на парчета праз, моркови и чушка и накълцвам на малки парчета. Прехвърлям зеленчуците в купа, добавям