Обичам да ми е цветно. Да се обличам в зелено, да карам жълта кола и да ям цветна храна. Затова реших да направя различни цветни предложения на така обичания хумус. Предполагам всеки е правил или поне хапвал традиционен хумус - сварен нахут, тахан, зехтин, лимон, кимион, чесън и сол. И да, това ще ми е основата и на моите цветни предложения.
Зелен
1 зелена прясна чушка
1 връзка магданоз
1 чаша сварен нахут
2 супени лъжици сусамов тахан
1 скилидка чесън
сока от половин лимон или на вкус
1 чаена лъжичка кимион
зехтин и сол на вкус
малко вода – при необходимост
Измитата и нарязана чушка, заедно с магданоза, чесъна и зехтина пасирам до хомогенност. Добавям нахута и останалите съставки и пасирам отново. И ето, получи се красив и вкусен зелен хумус.
Червен
1 червена прясна чушка
1 чаена лъжичка пушен червен пипер
½ червена сушена чушка
1 чаша сварен нахут
2 супени лъжици сусамов тахан
1 скилидка чесън
сока от половин лимон или на вкус
1 чаена лъжичка кимион
зехтин и сол на вкус
малко вода – при необходимост
Начинът е същият, както и при зеления и за да не се повтарям, ще пропусна описанието.
Винен
1 глава сурово цвекло
1 чаша сварен нахут
2 супени лъжици сусамов тахан
1 скилидка чесън
сока от половин лимон или на вкус
1 чаена лъжичка кимион
зехтин и сол на вкус
малко вода – при необходимост
Жълт
1 морков – сварен
1/2 чаена лъжичка куркума - по желание
1/2 чаена лъжичка пушен червен пипер
1 чаша сварен нахут
2 супени лъжици сусамов тахан
1 скилидка чесън
сока от половин лимон или на вкус
1 чаена лъжичка кимион
зехтин и сол на вкус
малко вода – при необходимост
За начина на приготвяне – вече си знаете :)
И в комбинация с една зеленолистна салата и препечени филийки от квасен хляб - ммммм... вкусотия!
Зелен
1 зелена прясна чушка
1 връзка магданоз
1 чаша сварен нахут
2 супени лъжици сусамов тахан
1 скилидка чесън
сока от половин лимон или на вкус
1 чаена лъжичка кимион
зехтин и сол на вкус
малко вода – при необходимост
Измитата и нарязана чушка, заедно с магданоза, чесъна и зехтина пасирам до хомогенност. Добавям нахута и останалите съставки и пасирам отново. И ето, получи се красив и вкусен зелен хумус.
Червен
1 червена прясна чушка
1 чаена лъжичка пушен червен пипер
½ червена сушена чушка
1 чаша сварен нахут
2 супени лъжици сусамов тахан
1 скилидка чесън
сока от половин лимон или на вкус
1 чаена лъжичка кимион
зехтин и сол на вкус
малко вода – при необходимост
Начинът е същият, както и при зеления и за да не се повтарям, ще пропусна описанието.
Винен
1 глава сурово цвекло
1 чаша сварен нахут
2 супени лъжици сусамов тахан
1 скилидка чесън
сока от половин лимон или на вкус
1 чаена лъжичка кимион
зехтин и сол на вкус
малко вода – при необходимост
Жълт
1 морков – сварен
1/2 чаена лъжичка куркума - по желание
1/2 чаена лъжичка пушен червен пипер
1 чаша сварен нахут
2 супени лъжици сусамов тахан
1 скилидка чесън
сока от половин лимон или на вкус
1 чаена лъжичка кимион
зехтин и сол на вкус
малко вода – при необходимост
За начина на приготвяне – вече си знаете :)
И в комбинация с една зеленолистна салата и препечени филийки от квасен хляб - ммммм... вкусотия!
Коментари
Публикуване на коментар