Пропускане към основното съдържание

Цветният Хумус

Обичам да ми е цветно. Да се обличам в зелено, да карам жълта кола и да ям цветна храна. Затова реших да направя различни цветни предложения на така обичания хумус. Предполагам всеки е правил или поне хапвал традиционен хумус - сварен нахут, тахан, зехтин, лимон, кимион, чесън и сол. И да, това ще ми е основата и на моите цветни предложения.

Зелен

1 зелена прясна чушка

1 връзка магданоз

1 чаша сварен нахут

2 супени лъжици сусамов тахан

1 скилидка чесън

сока от половин лимон или на вкус

1 чаена лъжичка кимион

зехтин и сол на вкус

малко вода – при необходимост


Измитата и нарязана чушка, заедно с магданоза, чесъна и зехтина пасирам до хомогенност. Добавям нахута и останалите съставки и пасирам отново. И ето, получи се красив и вкусен зелен хумус.



 




Червен

1 червена прясна чушка

1 чаена лъжичка пушен червен пипер

½ червена сушена чушка

1 чаша сварен нахут

2 супени лъжици сусамов тахан

1 скилидка чесън

сока от половин лимон или на вкус

1 чаена лъжичка кимион

зехтин и сол на вкус

малко вода – при необходимост


Начинът е същият, както и при зеления и за да не се повтарям, ще пропусна описанието.






Винен

1 глава сурово цвекло

1 чаша сварен нахут

2 супени лъжици сусамов тахан

1 скилидка чесън

сока от половин лимон или на вкус

1 чаена лъжичка кимион

зехтин и сол на вкус

малко вода – при необходимост




Жълт

1 морков – сварен

1/2 чаена лъжичка куркума - по желание

1/2 чаена лъжичка пушен червен пипер

1 чаша сварен нахут

2 супени лъжици сусамов тахан

1 скилидка чесън


сока от половин лимон или на вкус

1 чаена лъжичка кимион

зехтин и сол на вкус

малко вода – при необходимост



За начина на приготвяне – вече си знаете :)





И в комбинация с една зеленолистна салата и препечени филийки от квасен хляб - ммммм... вкусотия!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Ядкови Курабии

Обичам да си правя ядково мляко и не обичам да си купувам такова. Предимството да си го направя е и че ми остава пулпа, с която да си направя най-ядковите курабии. Дори когато Сашко ги опита, единственият коментар беше: "Ммм, тук има ядки". Та какво ми трябва? Първо: необходимост от ядково мляко и остатъчен продукт. Продуктите са базови и винаги може да се заменят. Получих от 80 г накиснати бадеми 200 мл мляко - за смути или друго и 130 г пулпа - тя отива в курабиите :) Ще ми трябва още: 50 мл олио от гроздови семена 100 г мед 50 г пълнозърнесто брашно от лимец 1/2 чаена лъжичка бакпулвер щипка сол 1 супена лъжица ванилова есенция - може да си я направите сами 40 г нарязани орехови ядки 40 г кокосови стърготини 50 г суров слънчоглед 40 г стафиди В купа смесих пулпата, кокосовите стърготини, орехите, стафидите, бакпулвера и солта. В друга купа смесих олиото, меда и ванилията. Течните съставки изсипах при сухите и разбърках. Ако сместа е достатъчно суха, за да ...

Перашки или как да боядисаме яйца с естествени оцветители

Наближава Великден и както традицията повелява, преди Великден боядисваме яйца. От няколко години го правя с естествени оцветители. И да, в интернет е пълно с информация как се прави, но мога да кажа, че първите 2 години резултатите бяха незадоволителни. Миналата година за първи път успях да боядисам яйцата в цветове, които задоволиха очакванията ми. И сега ще ви разкажа как. Трябва ни куркума за жълто, червено зеле за сини, корен от брош за червено, обелки (люспи) от лук за кафяво. Почиствам и измивам внимателно яйцата. Ползвам домашни яйца, така че цвета на черупката е различен. Някой от яйцата увивам в парче чорпогащник и листенце за украса. Подбирам по-светлите да оцветя в жълто. В различни тенджери поставям по 5-6 яйца с вода и съответния оцветител, т.е. за синьото слагам яйцата, зелето (около половин зелка), доливам с вода и варя 3-4 минути. След като махна от котлона, оставям яйцата да престоят във водата още 2 часа. За жълтото слагам яйцата, 2-3 супени лъжици куркума на п...

Банички с Леща

Обичам леща във всякакви вариации - на супичка, салата, кюфтенца, а сега и в банички. От Маги Пашова научих нещо много полезно за бобовите култури, а то е как да ги консервирам за 2 седмици в хладилника и винаги да имам подръка. Варя по-голямо количество, слагам в буркан, доливам с филтрирана вода, 2 супени лъжици оцет и 1 чаена лъжица морска сол и по този начин съхранявам. А сега да се върна на вкусните банички. Продукти: 1 пакет кори за баница - ползвам едни „Одрински кори“ - по-дебели са. Предполагам, ще стане и с други, но тогава ще се слагат по 2 или 3 наведнъж. 2 моркова 1 червена чушка 1 стрък праз лук шепа белен слънчоглед 1-2 супени лъжици сусамов тахан 1 чаша сварена леща 4-5 супени лъжици растителна мазнина и още малко за самите кори 1-2 шепи овесени ядки, за да попият влагата. 3 супени лъжици домашна лютеница сол, чубрица В купата на блендера слагам изчистените и нарязани на парчета праз, моркови и чушка и накълцвам на малки парчета. Прехвърлям зеленчуците в купа, добавям ...