На едно домашно парти вкъщи тази торта се оказа в центъра на кулинарните ми творения. И след като бях попитана 3-4 пъти дали я има в блога, реших да я представя най-официално тук. Смесицата от лимон, портокал и канела е толкова хармонична, че се получава един нов вкус.
И така, ето нужните продукти:
За блата:
200 г бадеми
100 г фурми
кората от един портокал
щипка сол
За крем „Кашу“:
200 г кашу
50 г мед
кората на един лимон
За крем „Кайсия“:
150 г натурално сушени кайсии
1 супена лъжица канела
1 супена лъжица мед
В купата на кухненския робот слагам бадемите и блендирам. След това добавям фурмите, портокаловата кора и щипката сол и отново блендирам до получаването на "тесто". Ако е много ронливо, добавям 1-2 лъжици вода. Разпределям блата във форма за торта.
За крем кашу слагам кашуто и малко вода в блендара и блендирам (може кашуто да е накиснато предварително за 2-3 часа във вода, не повече).Ако е необходимо, добавям още вода - до получаването на крем. Добавям меда и кората от лимон и блендирам отново. Изсипвам крема върху блата и прибирам в хладилника.
За кайсиевия крем е хубаво кайсиите да са предварително накиснати, за да може по-лесно да се смелят. Слагам ги в купата на кухненския робот и блендирам. Добавям меда и канелата и отново блендирам. Трябва да се получи консистенцията на сладко.
От опит разбрах, че кайсиевият крем се разпределя по-лесно, ако изчакам крем „Кашу“ да се стегне. Може тортата да престои час в камерата, и тогава става много лесно.
Моята украса е семпла, но това е за сметка на вкуса. Балансът е хубаво нещо!
Бон Апети :)
Коментари
Публикуване на коментар