Пропускане към основното съдържание

Торта с Цвекло и Шоколад


Харесвам цвета на цвеклото. Толкова наситен! Ползвам го за оцветяване на кремчета за торти, както и да си оцветя кокосовите стърготини. И от любов към цвета си направих още една торта с цвекло, но този път с шоколад. Комбинацията от шоколад и лекия земен вкус на цвеклото се комбинира много добре. Какво ще ни трябва?

За блата:
1 чаена чаша кашу
1 чаена чаша кокосови стърготини
1 чаена чаша фурми без костилките
1 супена лъжица сурово какао
щипка сол

За крема:
1 чаена чаша бадеми, смлени на брашно
1/2 чаена чаша сок от цвекло и пулпа от фреша
10 броя фурми
2 супени лъжици сурово какао
щипка сол

За топинга:
1 чаена чаша фурми
2-3 супени лъжици сурово какао
2-3 супени лъжици кокосово масло - разтопено

В купата на кухненския робот слагам кашуто и кокосовите стърготини и блендирам. Добавям фурмите, солта и блендирам отново. Трябва да се получи лепкаво тесто. Ако е нужно, добавям още фурми или 1-2 супени лъжици вода. Добавям какаото, отново блендирам за кратко и оформям блат във форма с махащи се стени.

Всички продукти за крема слагам в купата на кухненския робот и блендирам до получаването на кремообразна смес. Изсипвам готовия крем върху блата и заглаждам.

Фурмите и какаото за шоколадовия топинг слагам в кухненския робот и добавям по малко вода до получаването на леко течнаконсистенция . Добавям кокосовото масло, разбърквам и заливам тортата.

Прибирам в хладилника за една нощ и декорирам. Този път декорацията е семпла - поръсих с какао и подредих малки стафиди, но вкуса е многопластов - усещат се и ядките, и какаото, и цвеклото!








Коментари

Популярни публикации от този блог

Ядкови Курабии

Обичам да си правя ядково мляко и не обичам да си купувам такова. Предимството да си го направя е и че ми остава пулпа, с която да си направя най-ядковите курабии. Дори когато Сашко ги опита, единственият коментар беше: "Ммм, тук има ядки". Та какво ми трябва? Първо: необходимост от ядково мляко и остатъчен продукт. Продуктите са базови и винаги може да се заменят. Получих от 80 г накиснати бадеми 200 мл мляко - за смути или друго и 130 г пулпа - тя отива в курабиите :) Ще ми трябва още: 50 мл олио от гроздови семена 100 г мед 50 г пълнозърнесто брашно от лимец 1/2 чаена лъжичка бакпулвер щипка сол 1 супена лъжица ванилова есенция - може да си я направите сами 40 г нарязани орехови ядки 40 г кокосови стърготини 50 г суров слънчоглед 40 г стафиди В купа смесих пулпата, кокосовите стърготини, орехите, стафидите, бакпулвера и солта. В друга купа смесих олиото, меда и ванилията. Течните съставки изсипах при сухите и разбърках. Ако сместа е достатъчно суха, за да

Кисело мляко от Кашу

От известно време се опитвам да направя кисело мляко от кашу. След два неуспешни опита и половин килограм изхвърлени ядки, на третия път взе, че се получи. Оказа се много лесно и много вкусно. Необходими продукти: 200 г сурово кашу Сок от половин лимон 1 пакетче закваска за кисело мляко Вода Накиснах кашуто за 3 часа, изплакнах и сложих в каната на блендера. Добавих лимоновия сок и малко от водата и започнах да блендирам. Доливах водата много внимателно, до получаването на гъст крем, но без остатъчни парчета ядки. След като постигнах нужната консистенция, добавих закваската и разбърках с дървена бъркалка. Разлях ядковото мляко в малки бурканчета и оставих на топло за 12-16 часа. Ще разберете, че е станало, когато на повърхността се получат балончета. След това прибрах ядковото кисело мляко в хладилника. А ето и няколко идеи: Закуска - пресни плодове, ядково мляко и чия. Салата от моркови – настъргах 2 моркова и направих сос от ядковото м

Банички с Леща

Обичам леща във всякакви вариации - на супичка, салата, кюфтенца, а сега и в банички. От Маги Пашова научих нещо много полезно за бобовите култури, а то е как да ги консервирам за 2 седмици в хладилника и винаги да имам подръка. Варя по-голямо количество, слагам в буркан, доливам с филтрирана вода, 2 супени лъжици оцет и 1 чаена лъжица морска сол и по този начин съхранявам. А сега да се върна на вкусните банички. Продукти: 1 пакет кори за баница - ползвам едни „Одрински кори“ - по-дебели са. Предполагам, ще стане и с други, но тогава ще се слагат по 2 или 3 наведнъж. 2 моркова 1 червена чушка 1 стрък праз лук шепа белен слънчоглед 1-2 супени лъжици сусамов тахан 1 чаша сварена леща 4-5 супени лъжици растителна мазнина и още малко за самите кори 1-2 шепи овесени ядки, за да попият влагата. 3 супени лъжици домашна лютеница сол, чубрица В купата на блендера слагам изчистените и нарязани на парчета праз, моркови и чушка и накълцвам на малки парчета. Прехвърлям зеленчуците в купа, добавям