Харесвам цвета на цвеклото. Толкова наситен! Ползвам го за оцветяване на кремчета за торти, както и да си оцветя кокосовите стърготини. И от любов към цвета си направих още една торта с цвекло, но този път с шоколад. Комбинацията от шоколад и лекия земен вкус на цвеклото се комбинира много добре. Какво ще ни трябва?
За блата:
1 чаена чаша кашу
1 чаена чаша кокосови стърготини
1 чаена чаша фурми без костилките
1 супена лъжица сурово какао
щипка сол
За крема:
1 чаена чаша бадеми, смлени на брашно
1/2 чаена чаша сок от цвекло и пулпа от фреша
10 броя фурми
2 супени лъжици сурово какао
щипка сол
За топинга:
1 чаена чаша фурми
2-3 супени лъжици сурово какао
2-3 супени лъжици кокосово масло - разтопено
В купата на кухненския робот слагам кашуто и кокосовите стърготини и блендирам. Добавям фурмите, солта и блендирам отново. Трябва да се получи лепкаво тесто. Ако е нужно, добавям още фурми или 1-2 супени лъжици вода. Добавям какаото, отново блендирам за кратко и оформям блат във форма с махащи се стени.
Всички продукти за крема слагам в купата на кухненския робот и блендирам до получаването на кремообразна смес. Изсипвам готовия крем върху блата и заглаждам.
Фурмите и какаото за шоколадовия топинг слагам в кухненския робот и добавям по малко вода до получаването на леко течнаконсистенция . Добавям кокосовото масло, разбърквам и заливам тортата.
Прибирам в хладилника за една нощ и декорирам. Този път декорацията е семпла - поръсих с какао и подредих малки стафиди, но вкуса е многопластов - усещат се и ядките, и какаото, и цвеклото!
Коментари
Публикуване на коментар