Обичам леща във всякакви вариации - на супичка, салата, кюфтенца, а сега и в банички. От Маги Пашова научих нещо много полезно за бобовите култури, а то е как да ги консервирам за 2 седмици в хладилника и винаги да имам подръка. Варя по-голямо количество, слагам в буркан, доливам с филтрирана вода, 2 супени лъжици оцет и 1 чаена лъжица морска сол и по този начин съхранявам. А сега да се върна на вкусните банички.
Продукти:
1 пакет кори за баница - ползвам едни „Одрински кори“ - по-дебели са. Предполагам, ще стане и с други, но тогава ще се слагат по 2 или 3 наведнъж.
2 моркова
1 червена чушка
1 стрък праз лук
шепа белен слънчоглед
1-2 супени лъжици сусамов тахан
1 чаша сварена леща
4-5 супени лъжици растителна мазнина и още малко за самите кори
1-2 шепи овесени ядки, за да попият влагата.
3 супени лъжици домашна лютеница
сол, чубрица
В купата на блендера слагам изчистените и нарязани на парчета праз, моркови и чушка и накълцвам на малки парчета. Прехвърлям зеленчуците в купа, добавям слънчогледа, лещата, лютеницата, овесените ядки, тахана, мазнината и подправките. Разбърквам хубаво. Може спокойно да опитате сместа и да добавите подправки по свой вкус.
Взимам една кора, на половината слагам мазнина и прегъвам. По средата на кората слагам 2-3 супени лъжици от сместа, поръсвам с още малко мазнина и прегъвам като плик. Поставям баничката с прегъната част надолу върху силиконова подложка за печене.
Пека на 180 градуса в предварително загрята фурна около 40-50 минути или докато корите порозовеят. След като извадя баничките от печката, поръсвам с вода и завивам с кърпа, за да станат мекички. Удобни са да си ги взема за изпът, или когато се прибера гладна от работа, да има с какво бързо да заситя глада.
Продукти:
1 пакет кори за баница - ползвам едни „Одрински кори“ - по-дебели са. Предполагам, ще стане и с други, но тогава ще се слагат по 2 или 3 наведнъж.
2 моркова
1 червена чушка
1 стрък праз лук
шепа белен слънчоглед
1-2 супени лъжици сусамов тахан
1 чаша сварена леща
4-5 супени лъжици растителна мазнина и още малко за самите кори
1-2 шепи овесени ядки, за да попият влагата.
3 супени лъжици домашна лютеница
сол, чубрица
В купата на блендера слагам изчистените и нарязани на парчета праз, моркови и чушка и накълцвам на малки парчета. Прехвърлям зеленчуците в купа, добавям слънчогледа, лещата, лютеницата, овесените ядки, тахана, мазнината и подправките. Разбърквам хубаво. Може спокойно да опитате сместа и да добавите подправки по свой вкус.
Взимам една кора, на половината слагам мазнина и прегъвам. По средата на кората слагам 2-3 супени лъжици от сместа, поръсвам с още малко мазнина и прегъвам като плик. Поставям баничката с прегъната част надолу върху силиконова подложка за печене.
Пека на 180 градуса в предварително загрята фурна около 40-50 минути или докато корите порозовеят. След като извадя баничките от печката, поръсвам с вода и завивам с кърпа, за да станат мекички. Удобни са да си ги взема за изпът, или когато се прибера гладна от работа, да има с какво бързо да заситя глада.
Коментари
Публикуване на коментар